Σκανδαλώδεις διαφορές τιμών από το χωράφι στο ράφι στην Ισπανία

Ένα ροδάκινο πωλείται ακριβότερα από όσο πληρώθηκε για ένα κιλό ο παραγωγός!

Η λεγόμενη ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή καταναλωτή φαίνεται πως τελικά δεν είναι μόνο… ελληνικό προνόμιο! Σύμφωνα με τους δείκτες τιμών τροφίμων στην παραγωγή και στην κατανάλωση (IPOD) για τον μήνα Μάιο, που επεξεργάζεται ο ισπανικός φορέας αγροτικών οργανώσεων COAG (Συντονιστής Οργανώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων), φαίνεται ότι κάποιοι… τρίβουν τα χέρια τους.

Και σίγουρα όχι οι παραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να διατίθενται στους καταναλωτές σε τιμές και επτά φορές πάνω από την τιμή που πληρώθηκαν οι ίδιοι. Για του λόγου το αληθές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Heraldo, οι καταναλωτές αγοράζουν αυτές τις μέρες ένα ροδάκινο περισσότερο απ’ όσο πληρώθηκε ο παραγωγός το ένα κιλό. Το τεμάχιο πωλείται 55 λεπτά, με την τιμή παραγωγού στα 40 λεπτά το κιλό, πράγμα που σημαίνει πως στη διαδρομή του από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή ανατιμήθηκε περισσότερο από επτά φορές!

Παρομοίως, τα νεκταρίνια, με 40 λεπτά το κιλό στον παραγωγό (σύμφωνα με την αγροτική οργάνωση της Aragon, UAGA) πωλούνται στη λιανική 2,97 ευρώ, ενώ τα δαμάσκηνα, με 46 λεπτά τιμή παραγωγού, φτάνουν 3,40 ευρώ στη λιανική. Δηλαδή 643% και 630% πάνω.

Και στα εποχικά κηπευτικά, όμως, τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Οι ντομάτες που ξεκινούν στα 29 λεπτά/κιλό από τον παραγωγό φτάνουν στον καταναλωτή στα 1,53 ευρώ/κιλό, το αγγούρι από τα 19 λεπτά στο χωράφι φτάνει τα 1,74 ευρώ στο ράφι και το λάχανο ξεκινάει το… περιπετειώδες ταξίδι του από τα χέρια του αγρότη στα 13 λεπτά, για να καταλήξει στο πιάτο του καταναλωτή στα 97 λεπτά το κιλό.