Ένας αγώνας δρόμου μπορεί να προσφέρει πολλά σε έναν τόπο! Να μυήσει τους συμμετέχοντες στην κουλτούρα του τόπου, να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, να προωθήσει τις τοπικές λιχουδιές και τα προιόντα των τοπικών παραγωγών και όλα αυτά μέσα από τον αθλητισμό! Η διοργάνωση, “Skiritida Run”, είναι ένα αθλητικό-πολιτιστικό γεγονός το οποίο θα λάβει μέρος στο πανέμορφο Δάσος της Σκιρίτιδας. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν, ο αγώνας να γίνει θεσμός, που θα προάγει τον αθλητισμό σε μια μεγάλη τοπική γιορτή. Έτσι λοιπόν, την Κυριακή στις 5 Ιουνίου, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στην Αρκαδία. Ο αγώνας θα ξεκινήσει με τους αγώνες δρόμου των (10km, 5km και 1km για παιδιά), ενώ η συνέχεια θα δοθεί στα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου και τέννις στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Κολλινών.

Skiritida Run: Τρέχοντας στο δάσος της Σκιρίτιδας

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αθλητικών δραστηριοτήτων, θα ακολουθήσει ένα πλούσιο barbeque, με τα εκλεκτά προϊόντα που προσφέρει η Αρκαδική Οικολογική Φάρμα. Να αναφέρουμε, ότι το Skiritida Run θα ολοκληρωθεί, με συναυλία όπου ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, παραδοσιακές μουσικές, από ντόπιους μουσικούς και τραγουδιστές. Οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει επίσης, παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής…

Skiritida Run: Τρέχοντας στο δάσος της Σκιρίτιδας
Βλαχοκερασιά

Το δάσος της Σκιρίτιδας

Η περιοχή του Δάσους της Σκιρίτιδας, απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Ευρώτας βρίσκεται στα νότια του νομού Αρκαδίας. Το δάσος καταλαμβάνει μια έκταση 40.000 στρεμμάτων. Το υψόμετρο της περιοχής φτάνει τα 1100 μ. Συνορεύει βόρεια με το Μαίναλο, δυτικά με τον Ταΰγετο, ανατολικά με τον Πάρνωνα και νότια στο άνοιγμα των δύο οροσειρών βρίσκεται η πεδιάδα της Σπάρτης. Στις δασωμένες πλαγιές φωλιάζουν τα χωριά Αλεποχώρι, Κερασιά, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες και Καλτεζές.

Skiritida Run: Τρέχοντας στο δάσος της Σκιρίτιδας

Ιστορία του δάσους και το μονοπάτι του Τάσου

Σε αυτή την έκταση βρισκόταν ο παλιός δρυμός Σκιρίτιδας που σύμφωνα με τις διηγήσεις των προγόνων μας ήταν κατάφυτο από αιωνόβιες δρυς μέχρι την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εκείνη την περίοδο καταστράφηκε από την επιδρομή του Ιμπραήμ. Μετά την καταστροφή του, τα γονιμότερα τμήματα καλλιεργήθηκαν από αμπέλια και αργότερα φύτεψαν σιτάρι σε 13.000 στρέμματα. Η υπόλοιπη περιοχή, ήταν σχεδόν άγονη. Το 1910 πρώτοι οι κάτοικοι της Βλαχοκερασιάς και της Κερασιάς άρχισαν να αναδασώνουν τα μέρη γύρω από τα χωριά τους. Στην αρχή, οι μαθητές των σχολείων και αργότερα οι ίδιοι οι κάτοικοι με προσωπική εθελοντική εργασία και “πρωτεργάτη” τον Τάσο Στεφάνου. Χάρη στη μεγάλη γονιμότητα του εδάφους η καστανιά και η μαύρη Πεύκη ήταν αυτές που έδειξαν το μελλοντικό δρόμο της αναδάσωσης. Σήμερα το μονοπάτι της Βλαχοκερασιάς, μήκους 14χλμ περίπου, αποτελεί πλέον μια από τις κλασσικές πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα. 

Skiritida Run: Τρέχοντας στο δάσος της Σκιρίτιδας

Ένας μυθικός ποταμός

Το δάσος διασχίζει, ο ποταμός Ευρώτας ο οποίος διανύει μια πορεία 82 χιλιομέτρων για να εκβάλει τελικά στον Λακωνικό κόλπο. Το όνομά του, προέρχεται από τη λέξη “ευρώς”, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει μούχλαΣύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ευρώτας ήταν ο τρίτος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας. Είχε μία κόρη, την Σπάρτη από την οποία πήρε το όνομα της η ομώνυμη πόλη. Στις αρχές του ποταμού βρίσκεται ένα φράγμα για την υδροδότηση μέρους της περιοχής. Επίσης, βορειοδυτικά της Βλαχοκερασιάς, στο ορεινό της τμήμα λειτουργεί ένα Αιολικό πάρκο.

Skiritida Run: Τρέχοντας στο δάσος της Σκιρίτιδας

Ο Γιάννης Κούρος στο Skiritida Run

To τιμώμενο πρόσωπο του αγώνα είναι ο κ. Γιάννης Κούρος. Πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Γιάννης Κούρος, γεννήθηκε το 1956, στην Τρίπολη Αρκαδίας. Άρχισε τον αθλητισμό στην ηλικία των 16 ετών και έως σήμερα έχει καταρρίψει τουλάχιστον 160 παγκόσμια ρεκόρ. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και το τραγούδι, όπου συνθέτει και ερμηνεύει ο ίδιος. Το 1990, μετανάστευσε στην Αυστραλία, και το 1993 πήρε την αυστραλιανή υπηκοότητα. Το 1983 έτρεξε το 1ο Σπάρταθλον και τερμάτισε 3 ώρες και 15 λεπτά μπροστά από το δεύτερο δρομέα! Το 2000 το νομαρχιακό διαμέρισμα της Αττικής σε μια τελετή τον έχρισε ως πρεσβευτή του ελληνισμού. Έχει κερδίσει το Σπάρταθλον συνολικά τέσσερις φορές (1983, 1984, 1986, 1990), επιδόσεις οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό διεθνώς. Το 2005 και το 2011 πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο, δηλαδή διέσχισε τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη: “Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα”.

Skiritida Run: Τρέχοντας στο δάσος της Σκιρίτιδας

Γιάννης Κούρος – Ξεπεράστε τα όρια!

“Τρέχω υπερβατικά, ενάντια στη φύση και στις κακουχίες. Η προσπάθεια ενός υπερμαραθωνοδρόμου είναι εγκεφαλική. Ο αγώνας είναι μια υπέρβαση του σώματος και ολοκληρώνεται ενεργοποιώντας τα βιώματα από τις πνευματικές του δυνάμεις. Το μυστικό της επιτυχίας μου οφείλεται και στην κράση μου να ξεπερνώ τα όρια. Η φιλοσοφία του αγωνίσματος έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του υπερδρομέα να ξεπερνά τον πόνο και την κούραση με πνευματική διαύγεια, εγρήγορση και μετουσίωση. Ο αγώνας αυτός θα προβάλει στη νεολαία τις αξίες της προσπάθειας, της καρτερίας, της επιμονής και του αγωνιστικού πνεύματος, ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής και ότι η θέληση είναι νικήτρια όταν επιστρατεύονται όλες οι σωματικές και πνευματικές δυνάμεις”.

Δείτε την διαδρομή

Skiritida Run: Τρέχοντας στο δάσος της Σκιρίτιδας

Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης: www.skiritidarun.gr