Σκληρός αγώνας για άριστο καπνό, αλλά με μετεξεταστέα τιμή

Αγωνία για το παρόν και το μέλλον από το Μέγα Πιστό Ροδόπης

Σκληρός αγώνας για άριστο καπνό, αλλά με μετεξεταστέα τιμή

Η γη επιστρέφει την αγάπη σ’ αυτόν που τη φροντίζει. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Ραμαδάν, με την καλλιέργεια του περιζήτητου καπνού μπασμά. Οι τιμές, όμως, είναι πολύ χαμηλές συγκριτικά με το κόστος παραγωγής. «Στο χωράφι γεννήθηκα», λέει ο κ. Ραμαδάν από το Μέγα Πιστό Ροδόπης.

Σκληρός αγώνας για άριστο καπνό, αλλά με μετεξεταστέα τιμή Είναι μοναχοπαίδι, όπως και ο γιος του, και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση καλλιεργώντας 10 στρέμματα. «Τόσο είναι το δικαίωμά μου από την ενιαία ενίσχυση. Καλλιεργώ καπνό, βάζω και σιτάρι για να ξεκουραστεί το χωράφι. Έναν χρόνο σιτάρι, έναν χρόνο καπνό. Δύο στρέμματα μαλακό, δύο σκληρό. Πριν από δέκα χρόνια, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλά με την κρίση δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τον ΟΓΑ. Ευτυχώς, οι γονείς παίρνουν σύνταξη ΟΓΑ και παλεύουμε». Τα τελευταία χρόνια, ακρίβυναν τα φάρμακα, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο, τα ποτίσματα. «Όταν ήρθε το ευρώ πουλούσαμε 5 ευρώ τον καπνό, τώρα 4. Τα έξοδα αυξάνονται, η τιμή πέφτει. Αυξήθηκε η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ήρθε ο ΕΝΦΙΑ».

Προβληματίζεται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, γιατί αδυνατεί να πληρώνει εισφορά. Θέλει επτά χρόνια μέχρι τη σύνταξη και πρέπει να πληρώνει για ν’ ανέβει κλιμάκιο. «Άκουσα ότι θα πληρώνουμε 1.540 ευρώ στον ΟΓΑ ο ένας, άρα μαζί με τη γυναίκα μου 3.000 ευρώ. Αν πληρώσω, δεν θα μπορούμε να φάμε. Έχω προβλήματα με καρδιά και διαβήτη, το ίδιο και η κυρά μου. Πληρώνω 85 ευρώ συμμετοχή στα φάρμακα». Τα 10 στρέμματα καπνού που καλλιεργεί αποδίδουν 1.500 κιλά προς 4 ευρώ, σύνολο 6.000. Προστίθενται 3.000 ευρώ του ΟΠΕΚΕΠΕ ως πληρωμή δικαιωμάτων, σύνολο 9.000 ευρώ.

Στα έξοδα καταγράφει: σπορείο, ενοίκιο χωραφιών, οργώματα, λιπάσματα, φυτέματα, ποτίσματα, άθροισμα 3.385 ευρώ. Τα έξοδα σπιτιού για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΝΦΙΑ, ύδρευση, καυσόξυλα και 2.000 υπέρ ΟΓΑ για δύο άτομα ανέρχονται σε 3.515 ευρώ. Το σύνολο των εξόδων για χωράφια-σπίτι ανέρχεται στα 6.900, ενώ η ασφάλεια αγροτικού οχήματος και η  βενζίνη φτάνουν τα 500 ευρώ, με τον φόρο που αντιστοιχεί να είναι 650 ευρώ, σύνολο 8.050 ευρώ. Τα 950 ευρώ του οικογενειακού εισοδήματος, που απομένουν για έναν χρόνο, πρέπει να καλύψουν: ιατρική περίθαλψη, συντήρηση μηχανημάτων, έξοδα σπιτιού και διατροφή.

Η συγκομιδή του καπνού το καλοκαίρι είναι σκληρός αγώνας. «Στις 2 τα ξημερώματα πηγαίνουμε στο χωράφι και δουλεύουμε με τον φακό. Θα θέλαμε μια ευκολότερη δουλειά, αλλά δεν γίνεται. Το χειρότερο είναι ότι δεν πληρωνόμαστε ούτε για μεροκάματο».

  • Μαρία Αμπατζή