Σκληρό σιτάρι: Φορτώνει με 380 ευρώ ο Καζίλο

Μικρή ανάσα για τη Φότζια, η οποία, μετά από σωρευτικές απώλειες 70 ευρώ από τις αρχές του χρόνου, είδε αυτή την εβδομάδα τις τιμές να παραμένουν αμετάβλητες στα 420-425 ευρώ/τόνο για το πλέον ποιοτικό σκληρό σιτάρι (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) και στα 410-413 ευρώ/τόνο για την αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) που θεωρείται και πιο αντιπροσωπευτική για τις ελληνικές εξαγωγικές ποιότητες.

Το διάλειμμα στο πτωτικό σερί, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι πιέσεις παύουν να υφίστανται, ούτε ότι τα δεδομένα στην αγορά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Πέρα από την αποδυνάμωση του δολαρίου, τον τόνο αυτήν τη στιγμή δίνουν αφενός η επιθετική τιμολογιακή πολιτική του Καναδά, αφετέρου η ταχύτατη πτώση των ναύλων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρεται στην Ιταλία εξαιρετικής ποιότητας καναδέζικο σκληρό σε τιμές της τάξης των 414 ευρώ/τόνο CIF, χαμηλότερα δηλαδή από το αντίστοιχων ή και κατώτερων ποιοτικών προδιαγραφών τοπικό σιτάρι.

Μάλιστα, δεδομένου ότι η πτώση των ναύλων δεν προβλέπεται να σταματήσει εδώ και καθώς τον Απρίλιο εκπνέουν τα περισσότερα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που είχαν υπογράψει οι εμπορικοί οίκοι με τις ναυτιλιακές τον περσινό Μάιο, όταν τα ναύλα ήταν ακόμα… στα πάνω τους, αρκετοί μιλούν για ένα δεύτερο «κύμα» πιέσεων στις τιμές την ερχόμενη άνοιξη. Πόσω μάλλον που τα 418 ευρώ/τόνο, στα οποία έκλεισε ο τελευταίος διαγωνισμός της Αλγερίας για 250.000-300.000 τόνους σκληρού (αντί για 50.000 τόνους που αναζητούνταν αρχικά) παραδοτέου στο διάστημα Φεβρουαρίου- Μαρτίου αναμένεται να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές στον Καναδά, απ’ όπου θα εκτελεσθεί ένα μεγάλο μέρος του, για τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον.

Φορτώνει με 380 ευρώ ο Καζίλο

Στη χώρα μας, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι έχουν εμπεδωθεί τα 380 ευρώ/τόνο FOB για εξαγωγή. Σε αυτά τα επίπεδα, γίνονται αυτό το διάστημα οι συζητήσεις για δύο καράβια, ένα 15.000 τόνων στη Β. Ελλάδα και ένα 25.000 τόνων στη Θεσσαλία του ιταλικού οίκου Καζίλο, ο οποίος, όπως είχαν προβλέψει έμπειροι παράγοντες της αγοράς, άρχισε να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στην ελληνική αγορά από την ώρα που άρχισαν να αποκλιμακώνονται οι τιμές.