Σκληρό σιτάρι: Μαζεμένο με τις τιμές της νέας σοδειάς το εμπόριο, αυξημένες οι ανάγκες της Ιταλίας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται η εγχώρια αγορά σκληρού σιταριού εν μέσω πλήρους εξέλιξης του αλωνισμού κι ενώ άπαντες οι εμπλεκόμενοι ζυγίζουν προσεκτικά τις πληροφορίες από εσωτερικό και εξωτερικό. Αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία που τοποθετεί την αφετηρία των τιμών παραγωγού μεταξύ 28 και 30 λεπτών/κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» τα νούμερα αυτά, προσώρας τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνονται από κάποια πράξη. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι έμποροι δεν έχουν αυτήν τη στιγμή στα χέρια τους κάτι χειροπιαστό από την πλευρά των –Ιταλών κυρίως– αγοραστών σε επίπεδο προτάσεων, πόσω μάλλον συμβολαίων.

Το γεγονός αυτό κάνει τα περισσότερα εμπορικά «μαγαζιά» ιδιαίτερα διστακτικά στο να «βγουν προς τα έξω» με κάποια τιμή, δεδομένου ότι έρχονται από δύο χρονιές δύσκολων αποφάσεων και σημαντικών οικονομικών απωλειών. Εξού και φέτος μοιάζουν να προσανατολίζονται σε μια τακτική χαμηλότερου ρίσκου δίνοντας, όπως είχε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «YΧ», έμφαση στις back-to-back πωλήσεις. Ως εκ τούτου, το μοτίβο που επικρατεί μέχρι στιγμής είναι παραλαβές με ανοιχτές τιμές και προκαταβολές που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανέρχονται σε 20 λεπτά/κιλό.

Βγαίνουν οι ποιοτικές κατηγορίες στη Φότζια

Ξεκάθαρο σήμα δεν υπάρχει ακόμα ούτε από την Ιταλία, όπου οι μύλοι εμφανίζονται καλυμμένοι και… αδιαφορούν επιδεικτικά για τα διόλου λιγοστά αποθέματα (carryout) της περσινής σοδειάς. Η προσοχή τους είναι εστιασμένη στη φετινή που είναι υψηλότερων προδιαγραφών –όπως και του εμπορίου που επιθυμεί να μπλεντάρει τα πολύ πιο ποιοτικά φετινά σιτάρια με τα υποδεέστερα περσινά. Η Φότζια, όπως και άλλες ιταλικές χρηματιστηριακές αγορές, δεν δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα νέα λίστα τιμών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το «σκανάρισμα» της φετινής σοδειάς, προκειμένου να καθοριστούν οι σχετικές ποιοτικές κατηγορίες.

Οι τελευταίες τιμές από το βασικότερο ίσως εμπορικό κέντρο του ιταλικού Νότου που, ως γνωστόν, λειτουργεί τροχιοδεικτικά για την ελληνική αγορά, τοποθετούσαν τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) στα 350-355 ευρώ/τόνο επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του εμπόρου, τη δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 325-330 ευρώ/τόνο και την τρίτη (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 305-310 ευρώ/τόνο.

Το μοτίβο που επικρατεί μέχρι στιγμής είναι παραλαβές με ανοιχτές τιμές και προκαταβολές που στις περισσότερες των περιπτώσεων ανέρχονται σε 20 λεπτά/κιλό

Ανοίγει τα χαρτιά του ο ΤΜΟ

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Ιταλία, ακριβώς λόγω του αντικτύπου που είχε η ανομβρία στους σιτοβολώνες της Σικελίας και του ιταλικού Νότου, θα χρειαστεί φέτος να εισάγει περισσότερο σκληρό σιτάρι απ’ ό,τι συνήθως, με τις πρώτες εκτιμήσεις από πηγές του εμπορίου να υπολογίζουν το έλλειμμά της στους 600.000-700.000 τόνους. Αυτό είναι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο θα μπορούσε δυνητικά να στηριχθεί μια βραχυπρόθεσμη έστω άνοδος των τιμών.

Για την ώρα, πάντως, οι ιταλικοί μύλοι δεν δείχνουν σημάδια πανικού, ποντάροντας για άλλη μια χρονιά στην Τουρκία, η οποία οδεύει προς μια παραγωγή κοντά στους 5 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο τουρκικός ΤΜΟ, ανακοινώνοντας τιμές αγοράς του φετινού σκληρού σιταριού από τους ντόπιους παραγωγούς. Βάσει αυτών θα οριοθετηθούν στη συνέχεια και οι πρώτες εξαγωγικές τιμές. Από τη γειτονική χώρα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες νούμερα της τάξης των 350-360 δολάρια/τόνο FOB, τα οποία, ωστόσο, κρίνονται αρκετά υψηλά από εμπορικούς κύκλους, δεδομένου ότι «μεταφράζονται» σε 380 δολάρια/τόνο c&f για παράδοση στην Ιταλία, όταν το καναδέζικο Νο 2 προσφέρεται αυτήν τη στιγμή στα 370-375 ευρώ/τόνο c&f.

Στην ελληνική αγορά, οι τελευταίες εξαγωγικές δουλειές έγιναν στις αρχές Μαΐου με μέγιστη τιμή τα 325 ευρώ/τόνο c&f που αντιστοιχούν σε 300-305 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας. Σε αυτά τα επίπεδα, έχουν γίνει κάποιες χλιαρές βολιδοσκοπήσεις από τους Ιταλούς για τη νέα σοδειά, δίχως ωστόσο να έχει κλειστεί κάποιο συμβόλαιο.