Σκληρό σιτάρι: Σε υψηλότερες τιμές οι νέες εξαγωγές της Τουρκίας

Στη νέα σοδειά της Ιταλίας και στη διαφαινόμενη επίπτωση που αναμένεται να έχει η ξηρασία στις κυρίως νότιες παραγωγικές της ζώνες είναι στραμμένη αυτήν τη στιγμή η προσοχή των συντελεστών της αγοράς σκληρού σιταριού.

Εκτιμήσεις από εμπορικούς κύκλους τοποθετούν την παραγωγή της γειτονικής χώρας μεταξύ 3,5 και 4 εκατ. τόνων, ενώ μια μείωση σε σχέση με τους αρχικά αναμενόμενους όγκους έχει ήδη προεξοφληθεί και για την ελληνική παραγωγή, η οποία τοποθετείται πλέον στους 900.000 τόνους.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα αδιάθετοι περίπου 100.000 τόνοι από την περσινή σοδειά, ωστόσο σε εμπορικό επίπεδο δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», υπάρχει σημαντική απόκλιση στις τιμές που θέτουν στο τραπέζι αγοραστές και πωλητές (οι πρώτοι προσφέρουν 300 ευρώ/τόνο, οι δεύτεροι δεν δείχνουν διάθεση να πέσουν κάτω από τα 320 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας).

Τα βλέμματα της αγοράς είναι βέβαια στραμμένα και στην Τουρκία η οποία, πέραν του ότι βαδίζει προς μια παραγωγή τουλάχιστον 4,5 εκατ. τόνων φέτος, εκτιμάται ότι έχει ακόμα περίπου 500.000 τόνους περσινούς σκληρού σιταριού που είναι πολύ πιθανό να βγουν προς εξαγωγή τις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την έναρξη του αλωνισμού.

Ήδη, για τους 100.000 τόνους ο ΤΜΟ (σ.σ. Οργανισμός Σιτηρών της χώρας) «έτρεξε» την Τρίτη διαγωνισμό, όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν, αναλόγως ποιότητας και λιμανιού φόρτωσης, από 328 έως 380 δολ./τόνο FOB (306-354 ευρώ/τόνο, με την τρέχουσα ισοτιμία). Σημειωτέον ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός του Μαρτίου είχε ακυρωθεί, αφού οι προσφερόμενες τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες, από 270 έως 327 δολ./τόνο.

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται, στο μεταξύ, στα ιταλικά χρηματιστήρια. Η Φότζια, λόγω Πρωτομαγιάς, δεν δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα νέα λίστα, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα οι τιμές είχαν μείνει αμετάβλητες, με τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) να διαπραγματεύονται στα 350-355 ευρώ/τόνο επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του εμπόρου και τη δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 325-330 ευρώ/τόνο.