Σκωτσέζικο ντους στις αγορές βάμβακος από την κάτω του αναμενόμενου παραγωγή των ΗΠΑ

Δυσμενείς οι προβλέψεις του USDA, εντείνουν την αβεβαιότητα για τη φετινή συγκομιδή

Η κίνηση του Cotlook A Index τον Αύγουστο χαρακτηρίστηκε από διαφορετικές τάσεις. Αβεβαιότητα για την παραγωγή από τη μία και στασιμότητα στην αγορά στις ΗΠΑ, καλή παραγωγή στο Πακιστάν, αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων και εκτόξευση της αγοράς στην Κίνα από την άλλη. Σε κάθε περίπτωση, ο Δείκτης πλησίαζε το όριο του δολαρίου –ένα όριο που δεν είχε ξεπεραστεί από τις αρχές Μαρτίου–, αλλά δύο φορές υποχώρησε σημαντικά.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη συγκομιδή των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2023/2024 επηρέασε πολύ το κλίμα της αγοράς όλο τον προηγούμενο μήνα. Στις 11 Αυγούστου, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δημοσίευσε την πρώτη του πρόβλεψη παραγωγής ανά πολιτεία. Είχε προβλεφθεί μείωση, ωστόσο το μέγεθός της αιφνιδίασε την αγορά. Η προβλεπόμενη παραγωγή μειώθηκε από τα 16,5 εκατομμύρια μπάλες (480 λίβρες) που είχε προβλεφτεί τον Ιούλιο, σε κάτω από 14 εκατομμύρια (η εκτίμηση του Cotton Outlook, που επίσης όμως έπεσε τον Αύγουστο, ήταν λίγο κάτω από 14,7 εκατομμύρια μπάλες).

Το υπουργείο προέβλεψε υψηλότερη εγκατάλειψη και χαμηλότερες αποδόσεις στο Τέξας. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως οι ξηρές συνθήκες έχουν επηρεάσει το βαμβάκι στην περιοχή καλλιέργειας του Δυτικού Τέξας. Να σημειωθεί ότι η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου τη μισή έκταση καλλιέργειας βαμβακιού στις ΗΠΑ.

Η έκθεση WASDE του Αυγούστου μείωσε τα αναμενόμενα τελικά αποθέματα της σεζόν στις ΗΠΑ από 3,8 σε 3,1 εκατομμύρια μπάλες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα απείλησαν τις καλλιέργειες βαμβακιού των ΗΠΑ. Στις αρχές του μήνα, τα χωράφια της Πίμα γλίτωσαν από ζημιές όταν η τροπική καταιγίδα Χίλαρι στράφηκε ανατολικά της κοιλάδας του Σαν Χοακίν. Στα τέλη του μήνα, ο τυφώνας Idalia προκάλεσε τρομερές ζημιές στη Φλόριντα και στις δύο Καρολίνες (βόρεια και νότια), αλλά μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι συνέπειες ήταν τελικά περιορισμένες για την καλλιέργεια στις νοτιοανατολικές περιοχές. Όπως και να έχει, αυτά τα γεγονότα ήταν αναμενόμενα στην εποχή των τυφώνων, που ακόμα απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Ινδία

Μια άλλη δυνητικά σημαντική κλιματική ανωμαλία είναι ο εξαιρετικά ξηρός μήνας του Αυγούστου που βιώνει η Ινδία. Η επίδραση στις αποδόσεις στις πιο ευάλωτες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές δεν έχει γίνει ακόμη σαφής. Εν τω μεταξύ, με τη σπορά στα τελικά της στάδια, φαίνεται πιθανό ότι η καλλιεργούμενη έκταση θα μειωθεί ελαφρά από αυτήν που φυτεύθηκε την προηγούμενη σεζόν.

Πακιστάν

Η αισιοδοξία σε γενικές γραμμές διατηρήθηκε στο Πακιστάν. Η χώρα, αυτήν τη χρονιά, γλύτωσε από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που είχαν προκαλέσει καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας πριν από έναν χρόνο. Με έναν εξαιρετικό όγκο σύσπορου που είχε ήδη παραδοθεί έως τα μέσα Αυγούστου (που αντικατοπτρίζει την κλίμακα των πρώιμων φυτεύσεων) και το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας να πλησιάζει στην ωρίμανση, οι περισσότερες τοπικές προβλέψεις αναφέρονται σε ισχυρή ανάκαμψη της παραγωγής.

Όσον αφορά τη γαλλική ζώνη της Αφρικής, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο δείχνουν ότι η έκταση που έχει σπαρθεί τελικά με βαμβάκι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε αρκετές χώρες. Έτσι οι προβλέψεις παραγωγής αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Σε παγκόσμια κλίμακα η μείωση

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσαρμογών είναι ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, και για πρώτη φορά από τότε που ανακοινώθηκαν τα αρχικά στοιχεία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η πρόβλεψη του Cotton Outlook για την παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου βαμβακιού το 2023/2024 δείχνει μείωση σε σύγκριση με την εκτίμηση για το 2022/2023.

Ωστόσο, οι τελευταίες εκτιμήσεις υποδηλώνουν αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων άνω του ενός εκατομμυρίου τόνων μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου εμπορίας. Η χαμηλή ζήτηση στην παγκόσμια αγορά ήταν για πολλούς μήνες το χαρακτηριστικό που την καθόριζε. Η χαμηλή ζήτηση για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ενδύματα έχει οδηγήσει σε στασιμότητα τις πωλήσεις στην αγορά νημάτων. Σε απάντηση, οι περισσότεροι αγοραστές ακολούθησαν πολιτική «από χέρι σε στόμα» σε σχέση με την αγορά ακατέργαστου βαμβακιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι ελάχιστη η πιθανότητα οποιασδήποτε βελτίωσης στις τιμές των νημάτων.

Για μερικούς μήνες, η κύρια κοιτίδα ζήτησης για εισαγωγές ήταν η Κίνα, καθώς ιδιωτικοί και κρατικοί εμπορικοί οίκοι εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή σχέση μεταξύ των τοπικών και των διεθνών τιμών για να αγοράσουν σημαντικές ποσότητες βαμβακιού από ΗΠΑ και Βραζιλία. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει επίσης τροφοδοτηθεί από την αντίληψη ότι τα τοπικά αποθέματα περιορίζονται πριν βγουν στην αγορά οι ποσότητες συγκομιδής της εγχώριας καλλιέργειας 2023/2024, το μέγεθος της οποίας επίσης παραμένει άγνωστο.

Μέτρα ανακούφισης

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν την ανοδική διάθεση της εγχώριας αγοράς, τον Ιούλιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει μια σειρά δημοπρασιών του κρατικού αποθεματικού και ότι θα καθοριστεί μια ποσόστωση εισαγωγών ύψους 750.000 τόνων. Και στις δύο περιπτώσεις, η συμμετοχή θα περιοριστεί σε spinners. Οι πωλήσεις από το κρατικό αποθεματικό ξεκίνησαν στις 31 Ιουλίου και από τότε οι ημερήσιοι κατάλογοι εξαντλούνται καθημερινά. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, ο όγκος που αγοράστηκε ανήλθε σε περισσότερους από 250.000 τόνους, και περιελάμβανε κυρίως εισαγόμενο βαμβάκι το οποίο αγοράστηκε μεταξύ 2018 και 2022, καθώς και μικρότερο όγκο βαμβακιού Xinjiang, που αποκτήθηκε το 2019.

Προς το τέλος του μήνα, άρχισαν επιτέλους να παρατηρούνται ορισμένες ενδείξεις υγιέστερης ζήτησης εισαγωγών ακατέργαστου βαμβακιού σε αγορές εκτός Κίνας. Στο Μπαγκλαντές, κυρίως, η ροή των παραγγελιών για εξαγωγή έτοιμων ενδυμάτων παρουσίασε βελτίωση, όπως και ο όγκος των πωλήσεων νημάτων, αλλά και οι τιμές που επιτεύχθηκαν. Η ανάκαμψη δεν ήταν τόσο ορατή σε άλλες αγορές, αλλά δημιούργησε ελπίδες για γενικότερη καλή πορεία.