Σοβαρός ο αντίκτυπος στις καλλιέργειες από τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες

Αποζημιώσεις από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής θα ζητήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Προ των ευθυνών τους θέτουν τις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οι εμφανείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός.

Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει αυτή την εποχή, κυρίως τις καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων δυναμικών προϊόντων, όπου και διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση.

Στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, και τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί. Αποφασίστηκε, μάλιστα, να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση, που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες.

Σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες

Δίνοντας μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, οι επικεφαλής των Διευθύνσεων επεσήμαναν ότι κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης, η παραγωγή διάφορων προϊόντων αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Με ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδιαμορφώσουμε, θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής με τη συνδρομή και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αγροτικός κόσμος έχει απελπιστεί και αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημά του που συνεχώς δέχεται σοβαρά πλήγματα από τις αλλαγές του καιρού», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και με άλλες περιφέρειες, ώστε να προχωρήσουν σε από κοινού ενέργειες.

«Η περιοχή μας στηρίζεται στην αγροτική μας οικονομία και οφείλουμε να την προστατεύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας με τις ανθρώπινες δυνάμεις που διαθέτει και το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό καθημερινά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Σπύρος Παπασπύρου, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Σάββας Βλάχος, η προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και Υλοποίησης Δράσεων του ΠΑΑ ΠΕ Ηλείας, Αθανασία Παπαδοπούλου, οι προϊστάμενοι των τμημάτων Ποιοτικού – Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Νίκος Πλάτανος (ΠΕ Αχαΐας), Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (ΠΕ Ηλείας), Ιωάννα Τριάντη (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας), και η υπάλληλος του Τμήματος Ποιοτικού – Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Ηλείας, Βασιλική Στέργιου.