Σοκ και δέος οι φετινές τιµές του εµπορίου για την Κονσερβολιά
Ψυχρολουσία συνιστούν για τους ελαιοκαλλιεργητές οι τιμές που προσφέρει φέτος το εμπόριο τόσο για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώνεται, όσο και για την Κονσερβολιά, το μάζεμα της οποίας βρίσκεται αυτό το διάστημα σε πλήρη εξέλιξη.
Εξαίρεση αποτελούν οι τιμοκατάλογοι που ανακοίνωσαν συνεταιριστικά σχήματα, όπως ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου-Β. Σποράδων, οι οποίοι επιχειρούν να στηρίξουν, στο μέτρο του δυνατού, τους παραγωγούς τους. Για τιμές της Κονσερβολιάς, που προκαλούν «σοκ και δέος» μιλά στην «ΥΧ» ο Περικλής Παπασάικας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Τριχωνίδας, κάνοντας λόγο ακόμη και για συνθήκη υποβάθμισης του προϊόντος από πλευράς βιομηχανίας.
Ο συνεταιρισμός δεν μπόρεσε φέτος να ανακοινώσει τις δικές του τιμές για τις ποσότητες που παραλαμβάνει, αλλά περιορίστηκε σε αυτές που επέβαλε το εμπόριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την πράσινη Κονσερβολιά της περιοχής, οι τιμές ξεκινούν από τα 90 λεπτά για τα 110 κομμάτια και καταλήγουν στα 30 λεπτά για τα πολύ ψιλά, με τον μέσο όρο πλέον στα 42 λεπτά/κιλό για τα 200 κομμάτια από τα 55 λεπτά στο ξεκίνημα της συλλογής. Στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί κατά περίπου 60%, με την παραγωγή να δείχνει μεγαλύτερη της περσινής σε ένα ποσοστό της τάξης του 50%.
«Δεν θα υπάρχει του χρόνου παραγωγή»
Για εξαιρετική ποιότητα και αυξημένη παραγωγή σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των τελευταίων ευεργετικών βροχοπτώσεων, μιλά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας. Ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τον φετινό τιμοκατάλογο, με τιμές υψηλότερες από αυτές της αγοράς. Ενδεικτικά, τα 110 κομμάτια αγοράζονται στο 1,15 ευρώ, τα 200 κομμάτια στα 60 λεπτά και τα 300 κομμάτια στα 35 λεπτά. «Αφενός πρέπει να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα των συνεταίρων, αφετέρου δεν μπορούμε να εξευτελίζουμε το προϊόν. Με τις τιμές που αγοράζουν αυτήν τη στιγμή οι έμποροι, δεν μπορεί να υπάρξει του χρόνου παραγωγή», τονίζει στην «ΥΧ», αποδίδοντας τις φετινές μειωμένες τιμές στη συνάρτηση προσφοράς και ζήτησης, αλλά και στα αποθέματα της ελιάς Χαλκιδικής που έχει στα χέρια της η μεταποίηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται και οι τιμές της Κονσερβολιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Πλιάτσικα, ο συνεταιρισμός φέτος θα συγκεντρώσει περισσότερους από 4.000 τόνους, ποσότητα-ρεκόρ για τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Το εξαιρετικό προϊόν της περιοχής, αλλά και η ποιοτική επεξεργασία του επέτρεψαν στον συνεταιρισμό να συμφωνήσει με μεγάλους πελάτες, για τη διάθεση εντός κι εκτός Ελλάδος, άνω των 1.500 τόνων τυποποιημένου προϊόντος σε βαρέλια των 130 κιλών.
Υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς είναι εκείνες που ανακοίνωσε και ο ΑΣ Πηλίου-Β. Σποράδων, με τα 110 κομμάτια πράσινης Κονσερβολιάς στα 1,20 ευρώ και τα 200 κομμάτια στα 65 λεπτά, για ελιές παραδοτέες στο εργοστάσιο του συνεταιρισμού. Η μειωμένη παραγωγή της περιοχής οδήγησε τον συνεταιρισμό σε αυτή την απόφαση, ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί. Σύμφωνα με τον διευθυντή του συνεταιρισμού, Αναστάσιο Ψοφογιώργο, η σοδειά του Πηλίου ήταν μηδενική, ενώ μικρές ήταν οι ποσότητες που συγκομίστηκαν γύρω από τον Βόλο, με κύρια αιτία την απουσία καρπόδεσης.
Μεγάλη η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών στη Χαλκιδική
Με σημαντικές απώλειες για το εισόδημα των παραγωγών ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, καθώς οι τιμές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα – ενδεικτικά στο 1 ευρώ για τα 110 κομμάτια/κιλό. «Μία μέση τιμή για τον παραγωγό είναι στα 70-75 λεπτά/κιλό και φτάνει έως τα 90 λεπτά στην καλύτερη των περιπτώσεων», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος του ΑΣ Σημάντρων, εξηγώντας ότι οι τιμές της πρώτης κατηγορίας άλλες χρονιές ήταν περίπου στο 1,40 ευρώ/κιλό, ανεβάζοντας τον μέσο όρο στα 1,20-1,30 ευρώ.