Σωρηδόν αιτήσεις εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων στην Ηλεία

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο δασαρχείο Πύργου από παραγωγούς, οι οποίοι λίγο πριν παρέλθει η σχετική προθεσμία υποβολής, έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων. Περισσότερα από 400 άτομα πέρασαν την τελευταία εβδομάδα την πύλη του δασαρχείου, προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα εξαγοράς, παρά το γεγονός ότι το τοπίο σχετικά με το καθεστώς που θα ακολουθηθεί παραμένει θολό.

Πρόκειται για εκτάσεις που ήταν δασικές στον χάρτη του 1945 και αγροτικές στον χάρτη του 2007, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι είχαν περιθώριο μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2020, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις που αφορούν τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Ωστόσο, παραμένει γρίφος το τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη κατηγορία εκτάσεων, καθώς τον περασμένο Μάιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του 2017 για την εξαγορά καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από αγρότες που τις καλλιεργούν. Οι αιτήσεις, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος ξεπερνούν τις 74.400, αιτήματα εξαγοράς τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερα από 370.000 στρέμματα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων εκτάσεων επιδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Αναφορικά με τον Νομό Ηλείας, οι εν λόγω εκτάσεις ξεπερνούν τα 53.000 στρέμματα, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι παραγωγοί της περιοχής για την τύχη των αγροτικών τους δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, με δεδομένο ότι ο νόμος που ισχύει δεν έχει αρθεί, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων έκαναν την αίτηση εξαγοράς για να κατοχυρωθούν ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης. Για τον λόγο αυτόν, το δασαρχείο συνέχισε να λαμβάνει τις αιτήσεις και να τις ανεβάζει στην πλατφόρμα που αφορά αυτές τις εκτάσεις, αναμένοντας μελλοντικά από το υπουργείο να προβεί σε κάποιου είδους νομοθετική ρύθμιση.

Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, «παρά το γεγονός ότι οι εξαγορές που αφορούσαν εκχερσωμενες δασικές εκτάσεις με απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ βγήκαν παράνομες και αντισυνταγματικές και παρά την ενημέρωση που κάναμε στους πολίτες, εν τούτοις τις τελευταίες ημέρες (σ.σ. πριν λήξει η προθεσμία) συσσωρεύεται πολύς κόσμος στις δασικές υπηρεσίες και κάνουν αιτήσεις εξαγοράς, ενώ γνωρίζουν ότι πάνε αρχείο». Και προσθέτει: «Το υπουργείο έχει καθημερινά εικόνα για τον αριθμό των αιτήσεων, επομένως και εμείς περιμένουμε μελλοντικά κάποιου είδους νομοθετική ρύθμιση».

Πάντως, ο ίδιος προτείνει οι εκχερσωμένες εκτάσεις, επειδή είναι μη αναστρέψιμες, να νομιμοποιηθούν με ένα συμβολικό τίμημα 40-50 ευρώ, σε εναρμόνιση με το Σύνταγμα περί ισονομίας-ισοπολιτείας και την αρχή της αναλογικότητας.