«Σώσαµε την παραγωγή µας χάρη στην ευφυή γεωργία»

«Ψάχναµε να βρούµε έναν τρόπο να µειώσουµε το κόστος, επειδή στη Σουλτανίνα που καλλιεργώ είναι µεγάλο.»

Κατάφερε να κρατήσει την παραγωγή του ανέγγιχτη από το πέρασµα των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούµενου χειµώνα, διατηρώντας άριστη την ποιότητα των σταφυλιών του. Ο λόγος για τον Δηµήτρη Θεοδώρου, παραγωγό Σουλτανίνας από τη Στιµάγκα Κορινθίας, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια χρησιµοποιεί στην καλλιέργειά του το σύστηµα ευφυούς γεωργίας gaiasense. «Το αµπέλι είναι πιο ανθεκτικό.

Είναι πιο ανθεκτικά τα σταφύλια, καθώς η µείωση των ψεκασµών που έχει επιτευχθεί µέσω του συστήµατος δεν επιβαρύνει το αµπέλι µε επιπλέον χηµικά. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι πως τα σταφύλια µου τη φετινή χρονιά άντεξαν στις βροχές, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις παλαιότερα δεν µπορούσα να τρυγήσω, χάνοντας την παραγωγή µου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δηµήτρης.

Μείωση κόστους

Το σύστηµα gaiasense καλύπτει 120 στρέµµατα από τη συνολική καλλιέργεια 160 στρεµµάτων του Δηµήτρη. Η τοποθέτηση του συστήµατος σε συγκεκριµένο αριθµό έχει επιτρέψει στον παραγωγό σταφυλιού να έχει συγκρίσιµα στοιχεία για το κόστος παραγωγής. Σύµφωνα µε τον ίδιο, «υπάρχει µείωση στο συνολικό κόστος παραγωγής κατά 20%. Όταν εγκαταστήσαµε το σύστηµα δεν περιµέναµε πολλά, καθώς δεν είχαµε στοιχεία στα χέρια µας. Η αντίληψη, όµως, αυτή άλλαξε από τον πρώτο κιόλας χρόνο, όταν είδαµε τα πρώτα αποτελέσµατα».

Η µείωση αυτή αφορά τόσο τους ψεκασµούς όσο και την άρδευση. Ο Δηµήτρης τονίζει πως πριν από την εφαρµογή του συστήµατος δεν ήξερε πότε να ψεκάσει και την ποσότητα που έπρεπε να χρησιµοποιήσει: «Πριν από την εφαρµογή του συστήµατος, προσπαθούσα να προλάβω τις ασθένειες ψεκάζοντας.

Η πρακτική αυτή αποδείχθηκε λανθασµένη, καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως στα στρέµµατα που δεν καλύπτονταν από το gaiasense είχαν πραγµατοποιηθεί τρεις ψεκασµοί, οι οποίοι ήταν αχρείαστοι και θα µπορούσαν να αποφευχθούν, καθώς είχαν επιβαρύνει την καλλιέργεια. Τώρα πια, όµως, έχω ειδοποίηση για την έξαρση των ασθενειών. Λαµβάνω ειδοποίηση είτε µέσω τηλεφώνου είτε µέσω του γεωπόνου για το αν χρειάζεται να ψεκάσω ή όχι. Αν δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει λόγος να ψεκάσουµε, οπότε έχουµε µία οικονοµία και στον χρόνο και στα φυτοφάρµακα και στο πετρέλαιο», τονίζει ο Δηµήτρης.
Εκτός, όµως, από τα παραπάνω στη συνολική µείωση του κόστους συµβάλλει και η ακριβής άρδευση. Ο παραγωγός σταφυλιού τονίζει πως «το σύστηµα παρακολουθεί και την ανάγκη της καλλιέργειας σε νερό. Αν χρειάζεται, δηλαδή, πότισµα ή όχι. Η ειδοποίηση αυτή µας έχει γλυτώσει από πολλά λεφτά, γιατί ποτίζουµε όταν πρέπει και όχι όταν θέλουµε. Εµείς, ως παραγωγοί, µπορεί να βλέπουµε το φυτό απ’ έξω, αλλά στο υπέδαφος δεν ξέρουµε τι γίνεται. Πλέον, µε τη βοήθεια του συστήµατος, κάνουµε και οικονοµία στην τσέπη µας, αλλά χρησιµοποιούµε και λιγότερο νερό, καθώς εδώ στην περιοχή είναι πολύ ακριβό και είναι και σε έλλειψη».

Ποιότητα προϊόντος

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το αµπέλι είναι περισσότερο ανθεκτικό µετά τη χρήση του συστήµατος. Πέρα, όµως, από τις καιρικές συνθήκες, ο παραγωγός επισηµαίνει πως η ευφυής γεωργία έχει συµβάλει και στην καλύτερη διατηρησιµότητα του προϊόντος: «Η ευφυής καλλιέργεια του σταφυλιού βοηθά και στην καλύτερη πώλησή του, καθώς είναι περισσότερο ανθεκτικά στο ψυγείο.

Το προϊόν, καθώς θα φύγει από την Ελλάδα και θα φτάσει στην Αγγλία, διότι στην Αγγλία είναι ο βασικός µας προορισµός, χρειάζεται 15 µέρες µέχρι να φτάσει στο ράφι. Παρ’ όλα αυτά, όταν θα βγει στο ράφι, θα έχει την ίδια ποιότητα µε αυτήν που τρυγήθηκε».

«Υπάρχει µείωση στο συνολικό κόστος παραγωγής κατά 20%»

Ο πρώτος λόγος εγκατάστασης του συστήµατος ευφυούς γεωργίας, σύµφωνα µε τον Δηµήτρη, ήταν η µείωση του κόστους παραγωγής. «Ψάχναµε να βρούµε έναν τρόπο να µειώσουµε το κόστος, επειδή στη Σουλτανίνα που καλλιεργώ είναι µεγάλο. Ψάχναµε, λοιπόν, να βρούµε έναν τρόπο, αλλά δεν µπορούσαµε και αυτός ήταν ο καθοριστικός λόγος για να το χρησιµοποιήσουµε». Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστική ήταν η βοήθεια του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πήγασος, µέλος του όποιου είναι ο Δηµήτρης. «Ο συνεταιρισµός αποτέλεσε τον δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να έρθω σε επαφή µε την οµάδα του gaiasense», καταλήγει ο παραγωγός.

Το σύστηµα gaiasense καλύπτει 120 στρέµµατα από τα 160 συνολικά. Η τοποθέτηση του συστήµατος σε συγκεκριµένο αριθµό έχει επιτρέψει στον Δηµήτρη Θεοδώρου να έχει συγκρίσιµα στοιχεία για το κόστος παραγωγής. Σύµφωνα µε τον παραγωγό, «υπάρχει µείωση στο συνολικό κόστος παραγωγής κατά 20%».