Σε σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για τις λαϊκές, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ

Υπέρ των κατευθύνσεων του νέου νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, τάσσεται ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), Δημήτρης Μουλιάτος.

Mιλώντας στην «ΥΧ», κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «νομοσχέδιο-σταθμό», το οποίο μεριμνά για μια «νέα λαϊκή αγορά-φιλόξενο υπαίθριο πολυκατάστημα». Εκφράζει, επίσης, τη βεβαιότητα ότι «διορθώνει διαχρονικές παθογένειες, αποκαθιστά αδικίες και “νοικοκυρεύει” τις λαϊκές αγορές».

Όπως αναφέρει ο κ. Μουλιάτος, το νομοσχέδιο «θεσμοθετεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της διεύθυνσης λαϊκών αγορών σε επίπεδο περιφερειών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει ποιοτικά την ανταποδοτικότητα στις εισφορές των πωλητών λαϊκών αγορών, ώστε να υπάρχει καλύτερη φύλαξη, σήμανση και διαγράμμιση στις λαϊκές αγορές».

Ακόμη, διακρίνει ότι παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των πάγκων τους.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις για τη δραστηριοποίηση των επαγγελματιών πωλητών, σημειώνει ότι «καθιερώνουν την αυτονόητη αρχή ότι κάθε επαγγελματίας πωλητής και κάθε παραγωγός ανήκει σε μια συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, είναι μέλος του αντίστοιχου σωματείου και πουλάει ορισμένη κατηγορία προϊόντων», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει και στη δυνατότητα που παρέχεται στο εξής στους επαγγελματίες να διαθέτουν χώρους αποθήκης στην έδρα τους και να διακινούν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά, καθώς και με κατ’ οίκον διανομή.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ υπογραμμίζει τον διαχρονικό ρόλο των λαϊκών αγορών και των επαγγελματιών ως εκ των καθοριστικών πυλώνων στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και τονίζει ότι «οι λαϊκές αγορές αποτελούν τον μοναδικό ανταγωνιστικό αντίποδα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και υπεραγορές που διαθέτουν όμοια προϊόντα με αυτά των λαϊκών αγορών».