Σουηδία: Εργαζόμενοι σε βιομηχανία βιζόν θετικοί στον κορωνοϊό – Σε σφαγές προχωράει η Ιρλανδία

Η υπηρεσία υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα πως εργαζόμενοι στη βιομηχανία βιζόν βρέθηκαν θετικοί στο τεστ για τον κορωνοϊό. Οι αρχές αναλύουν τον ιό από τους ανθρώπους και τα βιζόν που έχουν μολυνθεί για να δουν αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα στελέχη, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί.

Η γειτονική Δανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένα νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που προήλθε από εκτροφεία βιζόν στη χώρα “το πιθανότερο” έχει εξαλειφθεί.

Ο πληθυσμός βιζόν της Σουηδίας είναι κατά πολύ μικρότερος εκείνου της Δανίας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Όπως και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία έχει καταγράψει περιστατικά κορωνοϊού σε αρκετά εκτροφεία, αν και οι αρχές έχουν πει πως δεν έχουν βρει βιζόν που να είναι φορείς του μεταλλαγμένου στελέχους το οποίο εμφανίστηκε στη Δανία.

Ιρλανδία: Οι αρχές θα θανατώσουν τα βιζόν εκτροφής που μπορεί να φέρουν μια μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να θανατώσει τα βιζόν εκτροφής της χώρας φοβούμενη μήπως τα ζώα αυτά είναι φορείς μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μεταδίδεται στους ανθρώπους, η οποία εντοπίστηκε στη Δανία σε αυτά τα μικρά θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, “η συνέχιση της εκτροφής βιζόν αντιπροσωπεύει έναν συνεχή κίνδυνο εμφάνισης πρόσθετων παραλλαγών” του ιού που συνδέονται με τα βιζόν, τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας σε ανακοίνωση, παρότι κανένα θετικό κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μεταξύ αυτών των ζώων στην Ιρλανδία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Υγείας “συνέστησε τα βιζόν εκτροφής στην Ιρλανδία να θανατωθούν για να μειωθεί ή να εξαλειφθεί ο κίνδυνος”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα έχει τρεις φάρμες στις οποίες εκτρέφει σχεδόν 100.000 βιζόν.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι παραμένει σε στενή επαφή με τους εκτροφείς “για να εξετάσει τα επόμενα στάδια”.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Δανία, πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως γούνας βιζόν, είχε δώσει εντολή για τη θανάτωση όλων των βιζόν στην επικράτειά της, δηλαδή 15 με 16 εκατομμυρίων ζώων, μετά την ανακάλυψη στα θηλαστικά αυτά μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που μεταδίδεται στους ανθρώπους, η οποία μπορεί –σύμφωνα με την Κοπεγχάγη– να διακυβεύσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.

Σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε ότι αυτή η μετάλλαξη του ιού “πολύ πιθανόν να εξαφανίστηκε”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ