Σούπερ μάρκετ εναντίων αγροτών: Το ΕΚ επιδιώκει να προστατεύσει τους παραγωγούς

Συχνά οι αγρότες φοβούμενοι ότι θα χάσουν την πρόσβασή τους στην αγορά, αποδέχονται τους όρους που τους ορίζουν μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές οι παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες του κόστους και οι συχνές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη μαρτυρούν την οργή και την απόγνωσή τους. Στις 7 Ιουνίου, το ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ Έντουαρντ Τσέσακ (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές , Πολωνία), εξηγεί στο βίντεο πώς λειτουργεί σήμερα η αγορά και γιατί είναι απαραίτητη η ρύθμισή της.

“Οι καθυστερήσεις πληρωμών για προϊόντα που έχουν ήδη παραδοθεί, αναγκάζουν τους πωλητές να φορτώνονται με διάφορα έξοδα διαφήμισης ή μεταφοράς ή αποθήκευσης των προϊόντων”, δήλωσε ο Έντουαρντ Τσέσακ, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους οι μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ εκμεταλλεύονται τους αγρότες..

Η έκθεση του ΕΚ

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 7 Ιουνίου, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει προτάσεις κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Υποστηρίζει ότι τα εθελοντικά και αυτορυθμιζόμενα συστήματα, έχουν δείξει μέχρι στιγμής περιορισμένα αποτελέσματα. Οι αγρότες πρέπει να έχουν δίκαια κέρδη και η διαπραγματευτική τους δύναμη πρέπει να βελτιωθεί, για αυτό πρέπει να υπάρχουν δίκαιες και διαφανείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των παραγωγών τροφίμων, τους προμηθευτές και τους διανομείς.