Ο ΣΠΕΛ ανταποκρίνεται με συνέπεια στις πρωτοφανείς προκλήσεις και κρίσεις

Τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο

του Δημήτρη Ρουσσέα, προέδρου Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων

Οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και οι συνεχιζόμενες αρνητικές συνθήκες στην post-covid εποχή, δημιουργούν αλλεπάλληλες αντιδράσεις στην κοινωνική ισορροπία, στο εμπορικό ισοζύγιο, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο επιχειρείν.

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που μιλάμε στην ΕΕ για επισιτιστική ασφάλεια, ενώ παράλληλα η γεωργία αντιμετωπίζει και άλλες πιέσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής!

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αναδεικνύονται τόσο η σπουδαιότητα της γεωργίας, όσο και ο καθοριστικός ρόλος όλων των κρίκων της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Η ενεργειακή κρίση που άρχισε το 2021, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που επηρεάζει πολύπλευρα τον αγροδιατροφικό κλάδο (αφενός γιατί η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή σε φυσικό αέριο της ευρωπαϊκής λιπασματοβιομηχανίας και αφετέρου γιατί η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τις σημαντικότερες γεωργικά παγκοσμίως χώρες), σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των μεταφορικών, έχουν επιφέρει δραματικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, διακυβεύονται κεκτημένα που θεωρούνταν δεδομένα, για αυτό η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροδιατροφική αλυσίδα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Ο ρόλος του λιπάσματος στη γεωργική παραγωγή

Ο κλάδος των λιπασμάτων ανταποκρίνεται με σταθερότητα και συνέπεια στις πρωτοφανείς προκλήσεις και κρίσεις. Υιοθετώντας την προσέγγιση να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα, και διαθέτοντας περισσότερη γνώση, προσφέρει προϊόντα λίπανσης και λύσεις θρέψης των καλλιεργειών, που δίνουν αξία στην παραγωγή.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ποσότητα της γεωργικής παραγωγής, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θρέψη των καλλιεργειών και τη λίπανσή τους. Αντίστοιχα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά εδάφη έχουν υποστεί μεγάλη υποβάθμιση για πολλά χρόνια, αντιμετωπίζοντας συνθήκες υπολίπανσης και καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν εκείνα τα μέτρα που θα ενισχύσουν τον Έλληνα αγρότη, για να μπορέσει να λιπάνει τις καλλιέργειές του.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής (ποιοτικά και ποσοτικά), αλλά και για να μην απειληθεί εκ νέου η παραγωγικότητα των εδαφών μας, συνδεόμενοι με τις ανάγκες της βιομηχανίας τροφίμων και ταυτόχρονα μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο κλάδος των λιπασμάτων επενδύει, ερευνά και αναπτύσσει νέες προτάσεις, προϊόντα, λύσεις και καλλιεργητικές πρακτικές.

Η αύξηση της αποδοτικότητα της λίπανσης, η μείωση των απωλειών των θρεπτικών στοιχείων, αλλά και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τελικό προϊόν της γεωργικής παραγωγής, το τρόφιμο, αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες του κλάδου.

Ο ΣΠΕΛ είχε ισχυρή παρουσία στην Agrotica 2022, που αποτελεί μια κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο μας, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών-μελών μας. Ο ΣΠΕΛ συμμετείχε με περίπτερο στο κτήριο του Βελλίδειου (stand 7) και διοργάνωσε ημερίδα, στις 22 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο «Οι προκλήσεις του σήμερα: Μαζί εξασφαλίζουμε το αύριο για την Τροφή της Τροφής μας» στην Αίθουσα «OLYMPIAS» του Συνεδριακού Κέντρου «Σ.Κ.Ι. Βελλίδης».