Η σπορά της πατάτας περιμένει τον καιρό

Οι παρατεταμένες βροχές στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου είναι θετικές για την καλλιέργεια της πατάτας, γιατί υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις σε νερό, προκαλούν όμως καθυστέρηση στη σπορά.

Τα βουνά είναι χιονισμένα, ενώ ο κάμπος παραμένει πλημμυρισμένος. Ο παραγωγός και αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου ΙΚΕ, Απόστολος Βέσμελης, εξηγεί ότι αναμένουν να μπουν στα χωράφια και να ξεκινήσουν, προσδιορίζοντας ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες μέρες, ενώ προς το παρόν ταιριάζουν τον πατατόσπορο. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στις έντονες βροχοπτώσεις του Μαρτίου ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ είχαν υποστεί ζημιές και καλλιεργούμενες εκτάσεις (σιτηρά). «Ευτυχώς, το φράγμα των Λευκογείων κατόρθωσε να συγκρατήσει μεγάλο όγκο νερού. Πρώτη φορά είδαν και οι παλαιότεροι τόσο νερό».

Πιστεύει ότι οι παραγωγοί θα κινηθούν στα ίδια στρέμματα με πέρυσι που ήταν μια μέτρια σε αποδόσεις χρονιά, ενδεχομένως να μειωθούν σε κάποιον βαθμό, καθώς «υπάρχουν θέματα με τα λιπάσματα, οι εταιρείες δεν πιστώνουν και λόγω κορωνοϊού ακόμη περισσότερο». Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η πατάτα είναι ένα οικονομικό διατροφικό προϊόν και η ΠΟΠ Νευροκοπίου θα διατηρήσει τη ζήτησή της.