Σπορές: «Κόκκινη κάρτα» στο βαµβάκι δείχνουν τα σιτηρά

Προς το κλείσιμο της αυλαίας οδεύει η σπορά των σιτηρών στη χώρα. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές καλλιέργειας δείχνει αυξημένες εκτάσεις στο σκληρό και να ακολουθούν το μαλακό και το κριθάρι. Παράλληλα, προβληματισμένοι για τη σπορά εμφανίζονται οι σιτοπαραγωγοί ορεινών και άνυδρων χωραφιών, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Σε συνδυασμό με τις τιμές που επικράτησαν, δείχνουν επιφυλακτικοί για την αξιοποίηση των χωραφιών τους με φθινοπωρινές καλλιέργειες. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αύξηση αυτή γίνεται σε βάρος του βαμβακιού, ακόμα και σε ποτιστικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργίου, παραγωγό από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας, η σπορά έχει τελειώσει και ένα μεγάλο ποσοστό των σιτηρών έχει φυτρώσει. «Στον κάμπο της περιοχής μας έχουν σπαρθεί περισσότερα σιτηρά στα χωράφια σε σύγκριση με πέρυσι. Οι τιμές του βαμβακιού προβλημάτισαν σημαντικά τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να στραφούν στα σιτηρά», τονίζει.

Αναφερόμενος στο κόστος σποράς, ο κ. Γεωργίου είπε ότι για πολλαπλασιαστικό υλικό και ειδικότερα για δεύτερης γενιάς πιστοποιημένο σπόρο, οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. «Από τα 60 με 65 λεπτά το κιλό που αγοράζαμε την περσινή περίοδο, η τιμή ξεπέρασε ακόμη και το 1 ευρώ. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τις τιμές των βασικών λιπασμάτων (το τσουβάλι των 40 kg) που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της σποράς, οι οποίες κυμάνθηκαν από τα 28 ευρώ πέρυσι, στα 40 ευρώ φέτος, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για δυσθεώρητες αυξήσεις». Κλείνοντας, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι υπάρχουν αποθέματα σιτηρών στις αποθήκες των παραγωγών, τα οποία «αυτήν τη στιγμή πωλούνται στα 40 λεπτά το κιλό, από 45 που ήταν πριν από λίγο διάστημα».

Η ξηρασία στο Κιλκίς δεν βοήθησε τη σπορά

Ο Παντελής Μαυρίδης, παραγωγός σιτηρών από την Πλαγιά του Κιλκίς, κάνει λόγο για ένα ποσοστό 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο οποίο μπήκαν σιτηρά. Η ξηρασία που επικράτησε από τα τέλη του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αλλά και οι τελευταίες βροχοπτώσεις που προέκυψαν, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία των χωραφιών. «Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, αν δεν προλάβουμε τις σπορές αυτή την περίοδο, γιατί μπροστά μας έχουμε τον χειμώνα, ένα μεγάλο ποσοστό θα μείνει για ανοιξιάτικες καλλιέργειες και κυρίως ηλίανθο». Κλείνοντας, ο κ. Μαυρίδης εκτίμησε ότι και τα κριθάρια εμφανίζουν αυξημένες σπορές στην περιοχή του, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Εκτός παραγωγικής διαδικασίας τα ορεινά της Θεσσαλιώτιδας

Από το Θαυμακό Θεσσαλιώτιδας, ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός σιτηρών, κάνει λόγο για μία αύξηση πάνω από 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ο ίδιος εκτιμά ότι «αυτό γίνεται σε βάρος του βαμβακιού, λόγω των τιμών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα. Έχουμε ποτιστικά χωράφια όπου συνήθως τα καλλιεργούμε με βαμβάκι, αλλά για την τρέχουσα περίοδο σπάρθηκαν με σκληρά σιτηρά. Η διαδικασία της σποράς συνεχίζεται ακόμη και αυτή την περίοδο», αναφέρει.

Κλείνοντας, ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο και για το αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα του αν θα καλλιεργηθούν ή όχι τα ορεινά χωράφια της περιοχής του. «Με μέση απόδοση στα 200 κιλά το στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και ένα κόστος παραγωγής πάνω από 100 ευρώ, δεν συμφέρει να καλλιεργηθούν αυτά τα κτήματα και, όπως βλέπουμε, μάλλον θα μείνουν εκτός παραγωγής».

Αυξημένες οι εκτάσεις στον Έβρο σε μαλακό σιτάρι και κριθάρι

Για στροφή προς τα σιτηρά και στο καλαμπόκι σε βάρος του βαμβακιού κάνει λόγο ο Δημήτρης Γιαννακάκης, παραγωγός από την Ορεστιάδα. Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η σπορά των σιτηρών και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Οι τιμές του βαμβακιού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους παραγωγούς και ένα σημαντικό ποσοστό από εμάς στρέφεται προς την καλλιέργεια σιτηρών τώρα και καλαμποκιού την άνοιξη».

Προβλήματα από τον ζάμπρο στα κριθάρια της Καλαμπάκας

Σημαντικό πρόβλημα στις καλλιέργειες των κριθαριών από το έντομο ζάμπρος αντιμετωπίζει φέτος η Καλαμπάκα, σύμφωνα με τον Χρήστο Ντάλλα, παραγωγό και έμπορο σιτηρών από την περιοχή. Υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με γεωπόνους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. «Το έντομο έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με κριθάρια και δεν ξέρουμε πώς θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα, γιατί βρισκόμαστε στις αρχές ανάπτυξης των φυτών».

Ο ίδιος κάνει λόγο για αυξημένο κόστος παραγωγής κατά τη διάρκεια της σποράς σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και παράλληλα εκτιμά ότι «η Συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, έτσι όπως διαμορφώνεται, θα εκτοπίσει την ανοιξιάτικη περίοδο μεγάλες εκτάσεις από το βαμβάκι».