Σπορές σιτηρών υπό βροχή

Τον χορό της βροχής χορεύουν οι σπορές σιτηρών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς στην εκκίνηση οι παραγωγοί δυσκολεύτηκαν εξαιτίας της ανομβρίας, ενώ στην πορεία κάνουν παύση στις περιοχές που έχει διαρκείς βροχοπτώσεις.

Με δυσκολία έγιναν οι σπορές σιτηρών στην περιοχή του Διδυμοτείχου, λόγω της ξηρασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Διδυμοτείχου, Αξιώτη Καμπρούδη, ο καιρός δεν βοήθησε. Φέτος, σπάρθηκε περισσότερο σκληρό σιτάρι, που αντιπροσωπεύει το 90% των σιτηρών. Το θετικό είναι ότι οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας βοήθησαν για να φυτρώσουν.

Ορεστιάδα

Στο 80% είναι η σπορά των σιτηρών στην Ορεστιάδα, μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, αιτιολογώντας ότι επηρεάστηκε από την κακοκαιρία του τελευταίου διαστήματος. Οι βροχοπτώσεις φρέναραν τη σπορά και οι παραγωγοί περιμένουν να «τραβήξουν» τα χωράφια για να συνεχίσουν τη σπορά. Αντίθετα με τα καιρικά σκαμπαναβέσματα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν σταθερές. Ο πρόεδρος της Ένωσης παρατηρεί αυξήσεις στο μαλακό σιτάρι, του οποίου η σπορά έγινε γιατί δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τον κύκλο του.

«Το κριθάρι σπέρνεται μέχρι και τέλος Ιανουαρίου. Τώρα θέλουμε βοριάδες. Η θερμοκρασία είναι καλή, δεν δημιουργεί προβλήματα» αναφέρει. «Στα βαμβακοχώρια οργώνουν τώρα και ανάλογα με τον καιρό θα σπείρουν είτε πριν, είτε μετά τις βροχές», εξηγεί ο Ροδοπίτης Γιάννης Τσακμακίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σπορά σκληρού και μαλακού σιταριού, καθώς και κριθαριού, σε ποσοστό 85%.

«Αυτά που έσπειρα πρώτα ήδη φύτρωσαν. Αν μεσολαβήσει μία εβδομάδα χωρίς βροχές, θα ολοκληρωθούν οι σπορές. Διαφορετικά, αν συνεχιστεί το σκηνικό των βροχοπτώσεων, ορισμένα χωράφια δεν θα σπαρθούν», εξηγεί. Ο ίδιος επισημαίνει ότι σπέρνουν με το βλέμμα στραμμένο στο διπλασιασμένο καλλιεργητικό κόστος.

«Για ένα στρέμμα σιτάρι στην έναρξη της σποράς χρειάζομαι 60 ευρώ για σπόρο, λίπασμα, πετρέλαιο και ετοιμασία χωραφιού, ενώ πέρυσι όλο αυτό κόστιζε 35 ευρώ».

Δράμα

Και στον Νομό Δράμας το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει σπαρθεί κι έχουν φυτρώσει κανονικά, δηλώνει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνος Σίμογλου. «Μια μικρή μερίδα καλλιεργητών ξεκινά τώρα τις σπορές, ενδεχομένως γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών δεν πρόλαβαν να προετοιμάσουν σωστά τους αγρούς» αναφέρει, με την επισήμανση ότι η εικόνα είναι καλή στα χειμερινά σιτηρά.

Η Δράμα παραδοσιακά έχει καλή ποιότητα σιταριού και επέλεγαν την καλλιέργεια κυρίως για αμειψισπορά. Οι συνθήκες, όμως, οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη Συνδεδεμένη στο μαλακό σιτάρι, εκτιμά ότι θα προκαλέσουν στροφή στα σιτηρά. Τέλος, εξηγεί ότι οι βροχές του Νοεμβρίου δεν χαρακτηρίστηκαν από μεγάλα ύψη και λειτούργησαν ευεργετικά, ως ποτιστικές, δίνοντας την εκκίνηση των σπορών, γιατί είχε προηγηθεί η απόλυτη ανομβρία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.