Σπορόφυτα: Αυξημένη η ζήτηση για τη βιομηχανική ντομάτα
Σε τροχιά ανόδου της ζήτησης για τη νέα καλλιεργητική περίοδο βρίσκεται ο κλάδος των σποροφύτων στη χώρα μας. Είναι η εποχή που γίνονται οι συζητήσεις και κλείνονται παραγγελίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, είτε αυτή αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είτε τις υπαίθριες.
Σε ό,τι αφορά τις θερμοκηπιακές, οι διαφοροποιήσεις ως προς την έκταση είναι μικρές και διαχωρίζονται με βάση το είδος της καλλιέργειας. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα αφορά τις υπαίθριες καλλιέργειες και, κυρίως, αυτές των κηπευτικών, όπως είναι η επιτραπέζια ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα. Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τον προγραμματισμό των παραγωγών και θα φανούν από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Ωστόσο, η εξέλιξη της Τuta Αbsoluta, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τα προβλήματα τόσο με την έλλειψη νερού όσο και με το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, προκαλούν ανησυχία. Σημείο αναφοράς για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο παραμένει το έντονο ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, με τη ζήτηση σποροφύτων να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Καμούτση, παραγωγό από την Αλίαρτο Βοιωτίας, η ζήτηση για τα σπορόφυτα βιομηχανικής ντομάτας είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη. «Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από παραγωγούς και βιομηχανίες για παραγγελίες εκατοντάδων χιλιάδων φυτών. Η αυξημένη τιμή του προϊόντος από τις βιομηχανίες έχει ανεβάσει τη ζήτηση σε μεγάλο ποσοστό. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να καλύψουμε τους πελάτες μας στον μέγιστο βαθμό που μπορούμε, ώστε να είμαστε εντάξει στον προγραμματισμό που έχουμε θέσει».
Αναφερόμενος στα άλλα είδη, ο κ. Καμούτσης κάνει λόγο για πτώση στην ντομάτα θερμοκηπίου και αύξηση στο αγγούρι. «Η Τuta Αbsoluta και η καστανή ρυτίδωση προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργειά τους, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο να στραφεί προς το αγγούρι», σημειώνει.
Προβληματισμός για τις υπαίθριες καλλιέργειες
Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος για τις υπαίθριες καλλιέργειες και στο πώς αυτές θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι «αν και πλησιάζουμε στην εποχή που θα έπρεπε να έχουμε μια εικόνα για το τι θα καλλιεργηθεί στη νέα περίοδο, δυστυχώς, αυτό δεν το βλέπουμε από τους πελάτες μας. Εχθροί και ασθένειες, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και την έλλειψη νερού, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τον προγραμματισμό των παραγωγών και κατ’ επέκταση τον δικό μας. Ακριβή εικόνα θα έχουμε στις αρχές Μαρτίου και εκεί ίσως να ξεκαθαριστεί η κατάσταση που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα στις υπαίθριες καλλιέργειες των κηπευτικών, και συγκεκριμένα της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας».
Ως χαρακτηριστική περίπτωση ο κ. Καμούτσης αναφέρει την περιοχή της Τρίπολης, όπου το νερό αρχίζει να αποτελεί σημαντικό θέμα, καθώς «η στάθμη των γεωτρήσεων δείχνει να είναι στα επίπεδα του Αυγούστου για την περιοχή της Τρίπολης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ένας παραγωγός είναι δύσκολο να προγραμματίσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις υπαίθριων κηπευτικών για την επόμενη περίοδο».
Σε ό,τι αφορά το καρπούζι και το πεπόνι, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το καρπούζι, αν και σε μικρά ποσοστά, δείχνει να κινείται ανοδικά, ενώ το πεπόνι φαίνεται να κρατά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του.
Δυναμική αύξηση στο βελανίδι και το αγγούρι στην Ιεράπετρα
Για σπορές του δεύτερου κύκλου καλλιέργειας θερμοκηπιακών προϊόντων κάνει λόγο ο Μιχάλης Γιακουμάκης, παραγωγός σποροφύτων από την Ιεράπετρα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα σπορόφυτα στα θερμοκήπια έχουν ξεκινήσει για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, με σημαντική αύξηση στο αγγούρι, όπως επίσης και στην ντομάτα τύπου βελανίδι.
Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει και η εξέλιξη της ντομάτας, η οποία φυτεύτηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. «Οι καιρικές συνθήκες, έτσι όπως εξελίχθηκαν από την έναρξη της φυτείας μέχρι και σήμερα, δείχνουν ότι τα φυτά ολοκληρώνουν τον κύκλο νωρίτερα από άλλες φορές. Σε αυτή την περίπτωση, θα ξαναφυτέψουμε ντομάτες, ώστε να κερδίσουμε τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας».
Αναφερόμενος στις αποδόσεις των καλλιεργειών, όπως αυτές παρουσιάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στην παραγωγή της ντομάτας θερμοκηπίου, ισχυρίζεται ότι οι μέσες αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 14-15 τόνους το στρέμμα, με μία μέση τιμή από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό.
Ενδιαφέρον από νέους γεωργούς για τη βιομηχανική
Για σημαντική αύξηση των αιτήσεων καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας κάνει λόγο ο Γιώργος Δρόσος, παραγωγός από τα Φάρσαλα, ο οποίος προσθέτει ότι ανάλογα με τον προγραμματισμό γίνονται και οι παραγγελίες των σποροφύτων. «Πρακτικά, έχουμε δει ότι η 14η εβδομάδα του χρόνου είναι η ιδανικότερη για τη φύτευση της πρώιμης βιομηχανικής ντομάτας. Είχαμε δοκιμάσει και με τη 13η, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Η διαδικασία των φυτεύσεων ολοκληρώνεται την 22η εβδομάδα, ώστε να γίνει ορθή ταξινόμηση του χρόνου συλλογής του προϊόντος».
Αναφερόμενος στην καλλιέργεια του φυτού, ο κ. Δρόσος ισχυρίζεται ότι «πολλοί νέοι παραγωγοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει ο κλάδος μας. Ωστόσο, απαιτεί περισσότερη εκπαίδευση από τους ίδιους, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να ξεπερνούν τα εμπόδια που παρουσιάζονται».