Σπουδαστές της Αβερωφείου ενημερώθηκαν για το έδαφος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους από το Τμήμα Εδαφοϋδατικών Πόρων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα στη Λάρισα. Η φετινή εκστρατεία είχε ως τίτλο «Έδαφος: Εκεί που ξεκινά η τροφή», τονίζοντας την τεράστια σημασία των εδαφών, καθώς παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της τροφής μας και είναι κεντρικής σημασίας στο σύστημα υποστήριξης της ζωής του πλανήτη μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2022, που γιορτάζεται από μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει εντυπωσιακή δυναμική, φτάνοντας ένα ακροατήριο εκατοντάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Το έδαφος αποτελεί κρίσιμο συστατικό του φυσικού οικοσυστήματος με σημαντική συμβολή στην ανθρώπινη ευημερία.

Ωστόσο, σταδιακά υποβαθμίζεται από μια σειρά φυσικών διεργασιών και ανθρωπογενών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η διάβρωση, η αλκαλίωση, η απώλεια θρεπτικών στοιχείων και η ερημοποίηση, απειλώντας τις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση τη διατροφή, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2022 (#WorldSoilDay) και η φετινή εκστρατεία της στόχευαν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αναφορικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση του εδάφους και ενθαρρύνοντας τις κοινωνίες να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του.

Επίσκεψη μαθητών και σπουδαστών στο ινστιτούτο

Στο πλαίσιο εορτασμού της φετινής παγκόσμιας ημέρας εδάφους, μαθητές από επαγγελματικά λύκεια του νομού με γεωπονική ειδικότητα (1ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας και Επαγγελματικό Λύκειο Αγιάς), καθώς και σπουδαστές από το ΔΙΕΚ της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής επισκέφτηκαν πρόσφατα τους χώρους του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και ενημερώθηκαν για την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τα εδάφη.

Τους μαθητές καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, και στη συνέχεια κατά ομάδες παρακολούθησαν μια σύντομη διάλεξη του Δρος Χρήστου Νούλα για τη σημασία του εδάφους και τις βασικές λειτουργίες του. Παράλληλα, ενημερώθηκαν από τον Αλέξανδρο Τσιτούρα για τη βάση δεδομένων και χαρτών εδάφους που διατηρεί το Ινστιτούτο και ξεναγήθηκαν στο διαπιστευμένο Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών του Ινστιτούτου από τους Δρ. Μιλτιάδη Τζιουβαλέκα και Ευαγγελία Χατζηκύρου.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν βασικές αναλύσεις και ενημερώθηκαν για την παροχή υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα μέσω του Κινητού Εργαστηρίου Αναλύσεων Εδαφών από την Παρασκευή Γρυπάρη, καθώς και για πειράματα θρέψης φυτών και ποιότητας εδάφους στον αγρό από τον Δρα Ελευθέριο Ευαγγέλου.

Επίσης, ο Δημήτριος Γκριμπούλης τους ξενάγησε στο εκθετήριο παλαιών γεωργικών μηχανημάτων στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου. Τέλος, συζήτησαν με τους ερευνητές του ινστιτούτου για τα επίκαιρα προβλήματα και τις προκλήσεις του εδάφους που επηρεάζουν τόσο τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αλλά και γενικότερα το περιβάλλον.