Στα 11 λεπτά η τιμή του Ισπανού παραγωγού για τα πορτοκάλια

Στη συμφωνία ΕΕ-Ν. Αφρικής εστιάζουν οι αγροτικές οργανώσεις

Στα 11 λεπτά η τιμή του Ισπανού παραγωγού για τα πορτοκάλια
-Διαφήμιση-

Στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της κακής χρονιάς για τα εσπεριδοειδή της Ισπανίας δεσμεύτηκε η κυβέρνηση της χώρας, μετά και από τις εκτεταμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή της Βαλέντσια, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της εγχώριας παραγωγής.

Τα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «πικρή χρονιά» και για «χρονιά κρίσης» για τον κλάδο. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ένα μέρος της παραγωγής πουλιέται φθηνά, αλλά υπάρχει και ένα άλλο μέρος το οποίο δεν θα συγκομιστεί καν, γιατί είναι ασύμφορο», τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της ένωσης μικρών παραγωγών (UPA) της Βαλέντσια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα κιλό πορτοκάλια πωλείται με 11 λεπτά το κιλό στο χωράφι, και στα σούπερ μάρκετ φτάνουν και 75 λεπτά το κιλό. Οι απώλειες για τους παραγωγούς υπολογίζονταν στο τέλος Νοεμβρίου από την Ένωση Αγροτών της Βαλέντσια-ASAJA 163 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Elpais, οι παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί η παρούσα κατάσταση είναι πολλαπλοί: πρώτον μια μεγάλη παραγωγή της τάξης των 7,5 εκατ. τόνων. Δεύτερον, οι δύο ισχυρές καταιγίδες που χτύπησαν τη Μεσόγειο Οκτώβριο και Νοέμβριο με αποτέλεσμα ένα μέρος της παραγωγής να μην πιάσει τα μεγέθη των καρπών που ζητάει η ευρωπαϊκή αγορά και τρίτον το θερμό φθινόπωρο που δεν ευνόησε τη ζήτηση. Από την πλευρά τους οι αγροτικές οργανώσεις ασκούν δριμεία κριτική στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ν. Αφρικής που τέθηκε σε ισχύ από το 2016 και επιτρέπει τις εισαγωγές εσπεριδοειδών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου με δασμούς της τάξης του 11,6% το 2018 και θα συνεχίσουν να μειώνονται μέχρι να εξαλειφθούν το 2026.

Απαντώντας σε αίτημα της αγροτικής συμβούλου της περιοχής της Βαλέντσια να ζητήσει η ισπανική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τη ρήτρα προστασίας της ευρωπαϊκής παραγωγής, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας ήταν αρνητικός. Απάντησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι πιθανό να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, τέτοια ώστε να απειλείται με σοβαρή ζημιά ένας κλάδος, για να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε το Συμβούλιο ότι οι εισαγωγές από τη Ν. Αφρική κινούνται στα επίπεδα των προ της εφαρμογής της συμφωνίας ετών.

Στο πλαίσιο των μέτρων που πήρε η ισπανική κυβέρνηση, το υπουργείο Γεωργίας δεσμεύτηκε για απόσυρση από την αγορά 50.000 τόνων εσπεριδοειδών για να στηριχτούν οι τιμές. Οι ποσότητες αυτές θα οδηγηθούν σε χυμοποίηση για κατανάλωση από φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Οι τιμές ορίστηκαν σε 21 ευρώ/100 κιλά για τα πορτοκάλια, 25,82 ευρώ/100 κιλά για μανταρίνια, 32,38 ευρώ/100 κιλά για κλημεντίνες.

-Διαφήμιση-