«Στα αζήτητα» τα καρπούζια για Ηλεία, Θεσσαλία και Χαλκιδική

«Στα αζήτητα» τα καρπούζια για Ηλεία, Θεσσαλία και Χαλκιδική

Με πικρή γεύση αφήνει τους καλλιεργητές καρπουζιών το κλείσιμο της φετινής θερινής περιόδου, καθώς το προϊόν βρίσκεται «στα αζήτητα», όπως μας λένε, μετά τα μέσα Αυγούστου. Οι τιμές κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Π. Γιαλαγκολίδη, «ορισμένοι παραγωγοί το δίνουν ακόμα και στα 3 λεπτά το κιλό». Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι τιμές κινούνται, ως επί το πλείστον, για όσους καλλιεργητές πουλάνε κάποιες ποσότητες στα 5-8 λεπτά. «Δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση. Κάποιοι έμποροι που τα παίρνουν στα 8 ή 10 λεπτά το κάνουν για εξυπηρέτηση σε σταθερούς πελάτες. Και όσο τα παίρνουν τόσο τα πουλάνε».

Ανάλογη είναι η κατάσταση που μεταφέρει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας, Α. Τσουκαλάς, κάνοντας λόγο για τιμές παραγωγού στα 6-8 λεπτά, ενώ, χωρίς διαφοροποιήσεις, με τις τιμές να μην ξεπερνούν τα 8 λεπτά το κιλό, περιγράφει την κατάσταση για τη Θεσσαλία ο Θ. Χάιδας, παραγωγός από τη Λάρισα.

Στις 1 και 2 Αυγούστου, στις περισσότερες περιοχές, το καρπούζι πωλούνταν στο χωράφι προς 17-20 λεπτά το κιλό, φτάνοντας ακόμα και τα 25 λεπτά στην περιοχή της Πρέβεζας. Στη λιανική στις 3 Αυγούστου έφτανε τα 49 λεπτά το κιλό, έναντι 39 λεπτών στις 5 Σεπτεμβρίου και στα σούπερ μάρκετ «έπεσε» από τα 30-36 λεπτά στα 22-23 λεπτά το ίδιο διάστημα. Σημαντική πτώση της τιμής καταγράφεται την ίδια περίοδο στον ΟΚΑΑ, με την τιμή την προηγούμενη Δευτέρα να φτάνει τα 10-15 λεπτά από 27-33 λεπτά το κιλό την 1η Αυγούστου.

Μελίνα Ζιάγκου, Χριστίνα Καραβοκύρη