Στα πάνω τους ξανά οι τιμές στο αγελαδινό

Αύξηση 1,4% στον δείκτη GDT

Στα πάνω τους ξανά οι τιμές στο αγελαδινό
-Διαφήμιση-

Σε ανοδικό κανάλι επέστρεψαν οι τιμές του γάλακτος στη διεθνή αγορά μετά από μια μικρή πτωτική ανάπαυλα.

Ο διεθνής δείκτης τιμών γαλακτοκομικών στην τελευταία δημοπρασία της Fonterra (Global Dairy Trade), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 1,4%, με την τιμή του γάλακτος σε σκόνη –που αφορά και την πλειονότητα των ποσοτήτων που πουλήθηκαν– να αυξάνεται κατά 2,9%.

Το θετικό πρόσημο οφείλεται τόσο στην επανεμφάνιση των Κινέζων αγοραστών –που απουσίαζαν λόγω εθνικής εβδομαδιαίας αργίας από την προηγούμενη δημοπρασία (4 Οκτωβρίου), στην οποία είχε σημειωθεί πτώση 3%– όσο και στη μείωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Ειδικότερα, τα εξαγωγικά αποθέματα της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν πάνω από 3,4 εκατ. τόνους στο δεύτερο μισό του 2016, δηλαδή περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Περαιτέρω μείωση 2,5 εκατ. τόνων αναμένεται για το 2017. Πάντως, η αύξηση είναι μικρότερη από αυτήν που προεξοφλούσαν τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα οποία λίγο πριν από τη δημοπρασία είχαν ενισχυθεί κατά 2,5%.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι γαλακτοκομικοί όμιλοι της Ευρώπης συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές που δίνουν στους κτηνοτρόφους τους. Η γαλλική Lactalis ανακοίνωσε αύξηση 2 σεντς/λίτρο για τις τιμές Νοεμβρίου που λαμβάνουν οι παραγωγοί της (διπλάσια από την αύξηση που είχε δοθεί για τον Οκτώβριο), ενώ επιπλέον 2 σεντς θα χορηγηθούν για τον μήνα Δεκέμβριο. Η Lactalis συμπληρώνει πλέον έξι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.

Στο Παρατηρητήριο Τιμών Γάλακτος της ΕΕ, η τελευταία πρόβλεψη για τις τιμές του Σεπτεμβρίου κάνει λόγο για αύξηση 2,3% στη μέση τιμή (26,99 λεπτά το κιλό), ενώ για την Ελλάδα αναμένεται μέση τιμή 37,95 λεπτά (από 37,89 έναν μήνα πριν).

-Διαφήμιση-