Στα… ψιλά γράμματα η προστασία της φέτας

Oι προσπάθειες συγκρότησης Διεπαγγελματικής

Ερωτηματικά με γεύση… φέτας, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σήριαλ που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστή τη «ναυαρχίδα» της ελληνικής κτηνοτροφίας, την ΠΟΠ φέτα.

Όλα ξεκίνησαν με την είδηση για την προσπάθεια συγκρότησης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας στη Λάρισα από την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος –εκ των πραγμάτων– αποτελεί τη μοναδική εθνικής εμβέλειας κτηνοτροφική οργάνωση στη χώρα με μέλη ενώσεις, συνεταιρισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (αποτελείται από 176 μέλη, νομικά και φυσικά πρόσωπα, με 313 αντιπροσώπους απ’ όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας και όλη την Ελλάδα), εξέδωσε ανακοίνωση με την πρόταση του ΣΕΚ για τη Σύσταση Εθνικής ∆ιεπαγγελματικής Οργάνωσης. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσπάθειες έγκειται στα ψιλά γράμματα. Συγκεκριμένα, ενώ στον (θεσσαλικό) κάμπο προσανατολίζονται στην ίδρυση Διεπαγγελματικής Φέτας, ο ΣΕΚ προωθεί την ιδέα της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ Προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος Ε∆ΟΦ & ΠΑ».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, υποστήριξε ότι «η διεπαγγελματική θα πρέπει να συγκροτηθεί γύρω από τη φέτα και όχι από το γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί, με τον τρόπο αυτό, ατονεί το ενδιαφέρον του μετώπου. Ως χώρα, παράγουμε 100.000 τόνους φέτα και περίπου 10.000 τόνους γαλακτοκομικά προϊόντα». «Ποια σύγκριση να γίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Παλάσκας, και εξήγησε πώς μπορεί να προστατεύσει τη φέτα η Διεπαγγελματική: «από την παροχή του σήματος ότι είναι προϊόν ΠΟΠ μέχρι τη συμμετοχή μας σε διεθνείς συσκέψεις, όπου δικαιωματικά συμμετέχουν τέτοιες οργανώσεις».

Στην αντίπερα όχθη, μέλη του ΣΕΚ με τα οποία μιλήσαμε, μας τόνισαν ότι εάν στη διεπαγγελματική δεν συμπεριληφθούν και τα προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο παρασκευής φέτας από αγελαδινό γάλα και να την εξάγουμε, ελαίω και των διεθνών συμφωνιών, όπως αυτών της Νοτίου Αφρικής και του Καναδά.

Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, περίεργη την εμμονή κάποιων να υιοθετούν προτάσεις βιομηχανιών –ξένων, πολλές φορές, συμφερόντων– που σίγουρα διαφοροποιούνται από αυτά των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων. Για τους λόγους αυτούς ο ΣΕΚ προτείνει μεταξύ άλλων:

  1. Η ∆ιεπαγγελματική Οργάνωση θα πρέπει να στοχεύει στη συνολική διαχείριση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα του τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος και των παραγόμενων εξ αυτού προϊόντων. Κυρίαρχο προϊόν θα αποτελεί η φέτα, που είναι πάντα η ναυαρχίδα των προϊόντων μας, αλλά και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ και μη, που παράγονται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, τα οποία έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να κάνουν όχι μόνο ελληνική αλλά και διεθνή καριέρα, εφόσον έχουν κατάλληλη διαχείριση (management) και στρατηγική για τη προώθησή τους. μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της ιχνηλασιμότητας, από την πρώτη ύλη μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα, και στο σύνολο των παραγόμενων προϊόντων θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερα η παρακολούθηση, ο έλεγχος των εισαγωγών και η αποτροπή των ελληνοποιήσεων. μια τέτοια ∆ιεπαγγελματική Οργάνωση, στην οποία θα εκπροσωπηθεί το σύνολο της παραγωγής και το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, θα είναι ισχυρή και οι αποφάσεις της θα μπορούν εύκολα να γίνουν σεβαστές από όλους.
  2. Η ΦΕΤΑ ΠΟΠ, εκ του καταστατικού, θα αποτελεί την καρδιά της διεπαγγελματικής και οι δράσεις θα είναι ΣΤΟΧΕΥμΕΝΕΣ και δεν θα διαχέονται, ούτε θα εμποδίζονται από τις δράσεις που θα αφορούν άλλα προϊόντα παραγόμενα από το αιγοπρόβειο γάλα.