Στα σκαριά η ίδρυση Ομάδας Σταφιδοπαραγωγών στον Νομό Ηλείας

Ωρίμασαν οι συνθήκες έτσι ώστε να προχωρήσουν ενωμένοι, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και τη συνέχιση της καλλιέργειας

Τις βάσεις για την ίδρυση Ομάδας Σταφιδοπαραγωγών στον Νομό Ηλείας έβαλε η πρόσφατη απόφαση για την ένταξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Πριν από λίγες ημέρες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εν όψει της έναρξης παραλαβής της κορινθιακής σταφίδας, αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία μιας δυνατής και μεγάλης ομάδας παραγωγών σταφίδας, αφού, όπως τονίσθηκε, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες έτσι ώστε να προχωρήσουν ενωμένοι, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Άλλωστε, το θέμα της ίδρυσης μίας Ομάδας σταφιδοπαραγωγών συζητείται εδώ και καιρό, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.000 με 4.5000 σταφιδοπαραγωγοί στον νομό και μόλις οι 300 από αυτούς είναι μέλη στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, έχει επισημάνει πως για να έχει προοπτική η καλλιέργεια σταφίδας στον νομό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα, καθώς σήμερα το 90% των σταφιδοπαραγωγών του νομού είναι μεμονωμένοι. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις, η παραγωγή σταφίδας στην Ηλεία υπολογίζεται περίπου στους 5.000-6.000 τόνους.

Μετά την ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση, η ομάδα παραγωγών προτείνει τρία βασικά σημεία, τα οποία πρέπει να υιοθετηθούν κατά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την κορινθιακή σταφίδα. Ένα από αυτά, είναι να μην γίνονται συμβάσεις με τους μεταποιητές μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τη συγκομιδή, γιατί έτσι μειώνονται οι τιμές.

Νικολέτα Τζώρτζη