Στα βιβλία, θέλοντας και μη, ετεροεπαγγελματίες και λαϊκατζήδες

Ανεξαρτήτως τζίρου ή ύψους επιδοτήσεων, μπαίνουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

Στα βιβλία, θέλοντας και μη, ετεροεπαγγελματίες και λαϊκατζήδες

Υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που «μεταφράζεται» σε τήρηση βιβλίων και για την αγροτική τους εκμετάλλευση, ανεξαρτήτως του ύψους των εσόδων ή των ενισχύσεων που αντλούν από αυτή, φέρνει για χιλιάδες ετεροεπαγγελματίες αγρότες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, εκτός ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ μένουν όλοι οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω των λαϊκών αγορών ή από δικό τους κατάστημα. Πλέον, οι εν λόγω καλλιεργητές θα υπάγονται στο κανονικό καθεστώς, με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, δηλαδή τήρηση βιβλίων, έκδοση αποδείξεων και κατάθεση περιοδικών δηλώσεων.

Οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο τίθενται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2017 και προκύπτουν από τον «εξορθολογισμό» -όπως τον χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών- του ειδικού καθεστώτος των αγροτών. Το συγκεκριμένο καθεστώς, υπενθυμίζουμε, αφορά αγρότες οι οποίοι βάσει των υφιστάμενων εισοδηματικών κριτηρίων -μέχρι 15.000 ακαθάριστα έσοδα και μέχρι 5.000 ευρώ ενιαίας ενίσχυσης, τα οποία μάλιστα πρέπει να τηρούνται συνδυαστικά- δεν υποχρεούνταν μέχρι σήμερα να τηρούν βιβλία και δεν εντάσσονταν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ενώ εισέπρατταν από το Δημόσιο -έστω και με τις… γνωστές καθυστερήσεις- επιστροφές ΦΠΑ.

Ωστόσο, με τις προωθούμενες αλλαγές από το ειδικό καθεστώς, «εκδιώκονται» τόσο οι παραγωγοί των λαϊκών όσο και οι ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα τηρούσαν, βάσει της φορολογικής νομοθεσίας, λογιστικά βιβλία για το παράλληλο επάγγελμά τους αλλά δεν υποχρεούνταν να κάνουν το ίδιο για τις αγροτικές τους δραστηριότητες (εφόσον αυτές δεν ξεπερνούσαν σε τζίρο τα 15.000 ευρώ και η ενίσχυση που εισέπρατταν ήταν κάτω των 5.000 ευρώ).

  • Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί.