Στα «χαρακώματα» για τον ζεόλιθο στην Ορεστιάδα

Η εφαρμογή του ζεόλιθου στη γεωργία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής. Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν και ο ελληνικός είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι κάτοικοι Πετρωτών Έβρου για ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας του ζεόλιθου. Τον Μάρτη, το ΥΠΕΚΑ έδωσε άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου του βιομηχανικού ορυκτού, σε δημόσια έκταση 84 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, στην Εταιρεία Όλυμπος ΑΕ και για 15 χρόνια. Οι κάτοικοι έθεσαν όρο για την εξόρυξη τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στην περιοχή. «Η εταιρεία δέσμευσε έκταση 84 στρεμμάτων, αλλά σταδιακά θα επεκτείνεται. Στην ουσία, είμαστε κατά των εταιρειών που πληρώνουν το ευτελές ποσό των 14 ευρώ/στρέμμα. Η εταιρεία μεταφέρει την ποσότητα στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, όπου την επεξεργάζεται», μεταφέρει η υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας, Μαρία Γκουγκουσκίδου.

– Λιθοξόος

Οι κάτοικοι προχωρούν στην ίδρυση της εταιρίας Ζεόλιθος Πετρωτών ΑΒΕΕ «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ». «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι ή καταγόμενοι από την περιοχή, η οποία θα προχωρήσει σε εξόρυξη και ίδρυση μονάδας επεξεργασίας, ώστε να υπάρχει όφελος για τον τόπο. Μας ενδιαφέρει η ορθολογική διαχείριση, για αυτό είμαστε οι πλέον κατάλληλοι να αξιοποιήσουμε τον ζεόλιθο». Οι υπογραφές για την ίδρυση της εταιρείας θα μπουν μέχρι τις 10 Ιουλίου, από 150 άτομα, και σταδιακά θα προστίθενται μέτοχοι. Στα ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν και αγρότες, οι οποίοι μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του ζεόλιθου στη γεωργία.

Τα αρχικά κεφάλαια θα προκύψουν από την οικονομική συμμετοχή των εταίρων. Θα διεκδικήσουν αδειοδότηση, ώστε να προχωρήσουν σε δέσμευση έκτασης. Προς το παρόν, γίνονται έρευνες από επιστήμονες για να εντοπιστούν οι κατάλληλες τοποθεσίες.

-Διαμάχη

Όταν ξεκίνησε η εξόρυξη, οι κάτοικοι αποπειράθηκαν να σταματήσουν το έργο. Σε μια προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών, η εταιρεία κατέθεσε πρόταση να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προφορική δέσμευση. Η εταιρεία αναφέρει ότι η επεξεργασία του κοιτάσματος θα γίνει σε πρώτη φάση στο εργοστάσιό της στην Άσσηρο. Στόχος της, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, είναι «η παραγωγή 2.000 τόνων ετοίμου προϊόντος, που κατόπιν λεπτομερέστατου ποιοτικού ελέγχου σε εργαστήρια του εξωτερικού, θα διατεθεί σε όλη την Ελλάδα και δειγματοληπτικά στο εξωτερικό για να γίνει μια πρώτη ποιοτική σύγκριση του Ελληνικού Ζεόλιθου Έβρου σε σχέση με τον εισαγόμενο, ώστε να αποδειχθεί η ανωτερότητά του».

Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει κατά σταδίων εκτέλεσης της διαδικασίας. Η σημαντικότερη είναι ότι άσκησαν αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας εξόρυξης, ενώπιων του ΣτΕ.