Σταφίδα: Άμεσες ενέργειες για την απόσυρση ζητούν από το ΥΠΑΑΤ οι αγρότες

«Βολές» σταφιδοπαραγωγών της Κρήτης για τον αποκλεισμό τους

Την ανάγκη για άμεσες ενέργειες από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τη διάθεση του αποθέματος Κορινθιακής σταφίδας, όπως συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους συνεταιρισμών, τόνισε με δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου.

Όπως μας είπε, «o χρόνος περνάει, η συζήτηση έγινε και συμφωνήσαμε, όμως δεν βλέπουμε κάτι χειροπιαστό. Από το υπουργείο μάς είχαν πει να περιμένουμε έως τις αρχές του χρόνου. Εμείς έχουμε την καλή διάθεση να περιμένουμε, όμως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Το προϊόν όσο παραμένει χωρίς να διατεθεί, καταστρέφεται. Οι παραγωγοί περιμένουν μια καλύτερη τιμή, οι μεταποιητές περιμένουν να δουν πράξεις για να ξεκινήσουν να αγοράζουν.

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει, και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να αποσυρθούν ποσότητες, ξεκινώντας από την Παναιγιάλειο. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το φάσμα ολικής εξάλειψης του προϊόντος είναι ορατό». Καταλήγοντας ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι εκκρεμεί και η δημιουργία της επιτροπής που θα αναζητήσει λύσεις για τα ζητήματα της σταφίδας, κάτι που επίσης θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Εκτός, όμως, από την ανάγκη για άμεσες ενέργειες του ΥΠΑΑΤ για την απόσυρση της Κορινθιακής, στην Κρήτη οι παραγωγοί είναι δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι στο μέτρο της απόσυρσης δεν περιλαμβάνεται και η Σουλτανίνα. Για τον λόγο αυτόν, εξέφρασε στην «ΥΧ» την έντονη δυσαρέσκειά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), Γιώργης Ξυλούρης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «με τους χειρισμούς του, το υπουργείο δείχνει ότι έχει στο στόχαστρό του ακόμα μια φορά την Κρήτη», ενώ παρουσίασε στην εφημερίδα μας σειρά εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία η ΚΣΟΣ είχε θέσει επανειλημμένα και με συνεχείς επιστολές κατά τη διάρκεια του 2021 το πρόβλημα διάθεσης της σταφίδας. Στη συνέχεια, μας είπε τα εξής: «Για το ζήτημα ήταν ενήμερος τόσο ο υπουργός, Σπ. Λιβανός όσο και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Πριν από μία εβδομάδα, μας είπαν από το γραφείο του υπουργού ότι δεν είχαν ενημερωθεί, γι’ αυτό και δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο μέτρο της απόσυρσης, το οποίο περιλαμβάνει μόνο την κορινθιακή σταφίδα.

Αυτό είναι αναληθές, γι’ αυτό και σας κοινοποιώ τα έγγραφα και τις επιστολές που είχαμε αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ. Όπως μπορείτε να δείτε, στις 27 Ιανουαρίου του 2021 είχαμε θέσει το πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος λόγω της πανδημίας, ενώ με άλλο έγγραφο, στις 12 Φεβρουαρίου του 2021, ζητούσαμε συνάντηση για το θέμα. Στις 23 Ιουλίου, επανήλθαμε με νέα επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και προς τον πρωθυπουργό. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 1.000 τόνοι αποθέματος στις αποθήκες της ΚΣΟΣ και άλλων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων (Τοσκούδης, Περδικογιάννης κ.ά.). Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Ξυλούρης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η ΚΣΟΣ, αλλά και άλλοι δυνητικοί ωφελούμενοι που δραστηριοποιούνται στη σταφίδα, δεν έλαβαν στήριξη, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ για την ανάγκη λήψης της επιστρεπτέας και ενώ είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. «Πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκαν 171.000 ευρώ σε άλλες επιχειρήσεις της Κρήτης. Ποιοι τα έλαβαν; Εμείς, πάντως, δεν λάβαμε τίποτα», καταλήγει.