Στάση αναμονής σε συνεταιρισμούς και παραγωγούς του κάμπου φέρνει η διεθνής ανοδική τάση στα σιτηρά

Τ

ο θετικό μομέντουμ που διαγράφεται στο εμπόριο των σιτηρών, καθώς η ζήτηση της αγοράς ξεπερνά την προσφορά και οι πρώτες συμφωνίες που έχουν κλειστεί μεταξύ συνεταιρισμών και εμπόρων είναι ικανοποιητικές, έχει σκορπίσει αέρα αισιοδοξίας στις τάξεις των παραγωγών της Θεσσαλίας. Οι ίδιοι δείχνουν να μη βιάζονται να πουλήσουν τη φετινή σοδειά, επιλέγοντας μεν την αποθήκευση, προσδοκώντας δε σε ακόμη υψηλότερες τιμές το φθινόπωρο.

Χαμόγελα στον κάμπο

Η καλή μέρα από νωρίς φάνηκε, όταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Ελασσονίτη έμπορο Δ. Μπαλούκα στην τιμή των 285 ευρώ/τόνο, ενώ τα μέλη του συνεταιρισμού πληρώθηκαν 27 λεπτά/κιλό. Ακολούθησε, ως γνωστόν, η συμφωνία του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, ο οποίος συμφώνησε να πουλήσει τους 25.000 τόνους με 310 ευρώ/τόνο στον Βουλγαράκη και ΣΙΑ (με έδρα τα Φάρσαλα), δίνοντας 30 λεπτά στον παραγωγό.

Στη συνέχεια, χαμόγελα σκόρπισε και η ανακοίνωση της ΕΒΟΛ, καθώς ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Νικήτας Πρίντζος, ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι παρέδωσαν τα σιτάρια τους εσοδείας 2021 στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, θα πληρωθούν με 32 λεπτά/κιλό. Οι παραγωγοί, κατά την παράδοση του προϊόντος, εισέπραξαν προκαταβολή 20 λεπτών και χθες, Πέμπτη, εισέπραξαν ακόμη 12 λεπτά. Η συνολική ποσότητα (4.000 τόνοι περίπου) πουλήθηκε στα 34 λεπτά, εκ των οποίων τα 2 λεπτά παρακρατεί ο συνεταιρισμός για τα έξοδα συγκέντρωσης, αποθήκευσης κ.λπ. και τα 32 λεπτά πληρώνεται ο παραγωγός.

Στάση αναμονής και λόγω Αυγούστου

Οι μεμονωμένοι παραγωγοί δείχνουν να μη βιάζονται. Έτσι κι αλλιώς ο Αύγουστος θεωρείται νεκρός μήνας από πλευράς αγοραπωλησιών. Όσο, όμως, ακούνε για μειωμένη παραγωγή στο εξωτερικό, με τον Καναδά να μετρά πληγές από τον καύσωνα και τη Βόρεια Ευρώπη από πλημμύρες και όσο τα logistics (μεταφορικά) τραβάνε την ανηφόρα, οι προσδοκίες τους για τιμές πώλησης άνω των 30 λεπτών κυριαρχούν. Με 200 κιλά/στρέµµα και τα έξοδα της καλλιέργειας αυξηµένα, μόνο με τιμή πώλησης άνω των 30 λεπτών/κιλό θα υπάρξει κέρδος», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στην πεπατημένη των δημοπρασιών οι συνεταιρισμοί

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας ακολουθεί την πεπατημένη πολιτική των δημοπρασιών. Ήδη, ένα μέρος της φετινής παραγωγής πουλήθηκε σε δημοπρασία στις 15 Ιουλίου στην τιμή των 27 λεπτών. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο δημοπρασίες, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Η συνεργασία με τη Μέλισσα παραμένει και τηρείται απαρέγκλιτα. Όσον αφορά τα ελεύθερα -αποθηκευμένα σιτηρά, ο σχεδιασμός του συνεταιρισμού είναι, επίσης, να δημοπρατηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Ένωση Ελασσόνας έχει συγκεντρώσει 1.500 τόνους δημητριακών, εκ των οποίων 1.000 κιλά κριθάρι, 400 κιλά μαλακό σιτάρι και 100 κιλά σκληρό.

Η μέση στρεμματική απόδοση στα σιτηρά είναι 170 κιλά και στα κριθάρια 250 κιλά. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός πούλησε στον ιδιώτη Δ. Μπαλούκα τα κριθάρια (1.000 τόνους) με 18,5 λεπτά, τα μαλακά σιτάρια (420.000 κιλά) 20,5 λεπτά και τα σκληρά (175.000 κιλά) 27 λεπτά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτικής Ζωικής παραγωγής Ένωσης Ελασσόνας, Θανάση Στούπα, «η παραγωγή φέτος είναι πολύ καλή ποιοτικά. Δώσαμε προκαταβολές σε κάποιους παραγωγούς που είχαν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και ευελπιστούμε σε πολύ καλές συμφωνίες στη συνέχεια. Ο σχεδιασμός είναι να προχωρήσουμε σε δημοπρασία στα μέσα Οκτωβρίου».

Προσδοκίες για υψηλότερες τιμές από Σεπτέμβρη

Στάση αναμονής κρατά και ο ΘΕΣγη, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περίπου 6.000 τόνους. Προ ημερών πουλήθηκαν 1.000 τόνοι, βάσει συμβολαίου στη Μέλισσα, με την οποία ο συνεταιρισμός διατηρεί χρόνια και επιτυχημένη συνεργασία. Καθημερινά ο ΘΕΣγη αναρτά τιμή πώλησης (την Τετάρτη ήταν 30 λεπτά) και όποιο μέλος επιθυμεί προχωρά σε συμφωνία με τη διοίκηση του συνεταιρισμού. Οι παραγωγοί θεωρούν ότι από τον Σεπτέμβριο το ποιοτικό σιτάρι θα πωληθεί πάνω από 30- 31 λεπτά.