Στασιμότητα στην αγορά σκληρού σίτου, με το βλέμμα στη Φότζια όσοι πούλησαν με ανοιχτή τιμή

Σε στάση αναμονής βρίσκονται αυτή την περίοδο οι Θεσσαλοί παραγωγοί σκληρού σίτου, μετά τη διακοπή της χρηματιστηριακής τιμής στην Ιταλία, καθώς η τελευταία συνεδρίαση είχε γίνει στις 2 Αυγούστου.

Μετά το νωχελικό ξεκίνημα στα αλώνια, που η τιμή του προϊόντος κατέγραψε πολύ «χαμηλές πτήσεις», κοντά στα 23 λεπτά/κιλό, από τα μέσα Ιουλίου έως και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, που γίνονταν πράξεις με συναλλαγές εμπορευμάτων, σημειώθηκε άνοδος των τιμών και συμφωνίες που σκόρπισαν συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των αγροτών.

Η πρόσφατη τιμή των σιτηρών έκλεισε για λογαριασμό των συνεταιρισμών κοντά στα 37 λεπτά/κιλό (ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος), ενώ οι περισσότεροι έχουν πουλήσει με ανοιχτή τιμή. Πέρυσι, η τιμή πώλησης την αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 42-44 λεπτά, ενώ οι περισσότεροι είχαν πουλήσει με 48-50 λεπτά.

Όσοι διαθέτουν ποιοτικό σιτάρι και το έχουν αποθηκευμένο δεν θα βιαστούν να πουλήσουν, αναμένοντας καλύτερες εξελίξεις μέσα στον χειμώνα, καθώς οι εκτιμήσεις εμπόρων της αγοράς αναφέρουν ότι η επανέναρξη των αγοραπωλησιών με βάση τη Φότζια δεν θα φέρει θετικά νέα για την αγορά.

Υπολογίζεται ότι από την ελληνική αγορά έχουν πουληθεί (φύγει από τα λιμάνια) γύρω στους 180.000 τόνους σκληρού σίτου. Οι παραγωγές στον κάμπο φέτος ήταν μικρότερες σε απόδοση κιλών από την περσινή περίοδο (400 κιλά έναντι 500 κιλών), λόγω των βροχών κυρίως τον Ιούνιο. Η στρεμματική παραγωγή των σιτηρών κέρδισε στρέμματα από άλλες καλλιέργειες, καθώς απαιτεί λιγότερα καλλιεργητικά έξοδα.