Σταθερές οι εκτάσεις για τις πατάτες, αυξημένες στα κρεμμύδια

Σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών για την επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων παρουσιάζει η ζήτηση τόσο της πατάτας όσο και του κρεμμυδιού, κυρίως από την εγχώρια αγορά.

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με το ρίσκο της καλλιέργειας και την έλλειψη εργατών γης ανατρέπουν τους σχεδιασμούς των παραγωγών και ανάλογα με τα κεφάλαια που διαθέτουν κάνουν τα επόμενα βήματά τους. Η πατάτα σε σύγκριση με το κρεμμύδι παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία τόσο στις ασθένειες, όσο και στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να στρέφονται περισσότερο προς το δεύτερο. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται έμπρακτα από τις σπορές του φθινοπώρου, αλλά και του χειμώνα, που σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κρεμμυδιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο όγκος παραγωγής συγκεντρώνεται στη Βοιωτία, που αποτελεί τη βασικότερη περιοχή παραγωγής πατάτας και κρεμμυδιού της χώρας, με μεγάλο αριθμό συσκευαστηρίων και ψυκτικών θαλάμων, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο και για τα δύο προϊόντα.

ΠΑΤΑΤΑ
Στα περσινά επίπεδα η καλλιέργεια στη Θήβα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η διαδικασία των φυτεύσεων της πατάτας στο μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμματισμένων καλλιεργούμενων εκτάσεων της Βοιωτίας. Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδημητρίου, παραγωγό από τη Θήβα, το κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που αποτρέπουν την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή.

«Η Βοιωτία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την καλλιέργεια της πατάτας, δυστυχώς, όμως, το ρίσκο για την καλλιέργεια είναι σημαντικά υψηλό και για τον λόγο αυτόν ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών διστάζει να προχωρήσει στην αύξηση των φυτεύσεων», αναφέρει. Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η τιμή του πατατόσπορου έχει αυξηθεί πάνω από 15%.

Οι βροχές αλλάζουν το σενάριο στη Νάξο

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο νησί κάνει λόγο ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου. Υποστηρίζει ότι ο αρχικός σχεδιασμός για την καλλιέργεια της πατάτας στη Νάξο ήταν απαισιόδοξος, όμως οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν ένα διαφορετικό σενάριο και, για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί αύξησαν τις παραγγελίες του πατατόσπορου.

«Αν έχουμε ακόμα μία βροχή το επόμενο διάστημα, θα μπορέσουμε να συζητάμε για μια καλή χρονιά. Δυστυχώς, όμως, από τους 300 τόνους πατατόσπορου που παραγγέλναμε παλαιότερα, τα τελευταία χρόνια έχουμε περιορίσει τις παραγγελίες κατά 50%. Στο σενάριο αυτό βάζουμε και τη φθινοπωρινή φύτευση πατάτας, που η καλλιέργεια βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω έλλειψης νερού. Μόνο αυτοί που διαθέτουν νερό καλλιεργούν πατάτα».

Παραμένουν τα ίδια στρέμματα στην Κοζάνη

Προς τα τέλη Μαρτίου σχεδιάζει να φυτέψει τις πατάτες της η Ομάδα Παραγωγών Πατάτας στην Κοζάνη. Ο Ζαχαρίας Μιχαηλίδης, μέλος της Ομάδας, υποστηρίζει ότι θα διατηρήσουν τα περσινά στρέμματα που καλλιεργούν, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Μεσοσταθμικά, η περσινή τιμή της πατάτας για τα μέλη του συνεταιρισμού κυμάνθηκε στα 50 λεπτά το κιλό, με αποδόσεις από 3 έως 4 τόνους στο στρέμμα. «Κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια για να κρατήσουμε την καλλιέργεια, επενδύοντας στην ποιότητα, την ταυτότητα, αλλά και την πιστοποίηση του προϊόντος», δηλώνει ο κ. Μιχαηλίδης.

 

ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Αυξημένες πάνω από 30% οι εκτάσεις στη Θήβα

Για σημαντική αύξηση στη σπορά του κρεμμυδιού κάνει λόγο ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός από τη Θήβα. Όπως υποστηρίζει, οι τιμές του κρεμμυδιού έχουν ανέβει κατακόρυφα, πλησιάζοντας ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών να επηρεάζεται από αυτές τις τιμές και να στρέφεται στην καλλιέργεια.

Δηλώνει, επίσης, ότι «η σπορά έχει σχεδόν τελειώσει στο σύνολο της Βοιωτίας, εκτός από κάποια χωράφια, τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα, αλλά και σε αυτά τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Περισσότερες από πέρυσι οι σπορές στη Φθιώτιδα

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή της Δυτικής Λοκρίδας κάνει λόγο και ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος κρεμμυδιών. Όπως υποστηρίζει, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του δείχνουν να είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν με τη συλλογή που προϊόντος.

Ο κ. Σταύρου υπολογίζει ότι στα μέσα Απριλίου μπαίνει στη διαδικασία της συλλογής το πρώιμο κρεμμύδι και, κυρίως, το λευκό, με σπορές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. «Η καλλιεργητική αυτή περίοδος έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το σύνολο των παραγωγών. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και σε αυτό της εμπορίας», καταλήγει.

Στόχος η υψηλή ποιότητα στη Λάρισα

Σημαντικά αυξημένες φαίνεται να είναι και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Λάρισα, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται το κρεμμύδι. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Φλώρο, παραγωγό από τα Φάρσαλα, οι παραγωγοί κρεμμυδιών έχουν αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους πάνω από 20%. «Στοχεύουμε περισσότερο στην ποιότητα, διότι από αυτή θα εξαρτηθεί και ο χρόνος συντήρησης του προϊόντος στους αποθηκευτικούς χώρους».