Σταθερές οι εκτάσεις υπαίθριας ντομάτας, ανοδικές οι τιμές

Μετά από μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, η υπαίθρια ντομάτα μπαίνει στην παραγωγή, ακόμα και στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας. Οι όψιμοι παγετοί και οι υψηλές θερμοκρασίες με την έναρξη της ανθοφορίας επηρέασαν την εξέλιξη των φυτών, δίνοντας μικρότερες αποδόσεις στις πρώτες κοπές, αλλά και οψίμιση της παραγωγής. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν παρουσιάζουν κάποια αξιόλογη μεταβολή και, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, αυτή η σταθερότητα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ώθηση στην τιμή η έλλειψη θερμοκηπιακών

Προς το παρόν, ένα σημαντικό ποσοστό των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχουν κλείσει τον κύκλο τους και οι παραγωγοί ετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει με τις φυτεύσεις από τα τέλη καλοκαιριού. Εκείνο, όμως, που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς είναι η τιμή του προϊόντος, η οποία τις τελευταίες ημέρες κινείται σε ικανοποιητικά για αυτή την περίοδο επίπεδα.

Όπως μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Μπούρικας, παραγωγός από τους Στρόπωνες Ευβοίας, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές. «Αν δεν είχαμε αυτές τις καιρικές συνθήκες από τη στιγμή της φύτευσης μέχρι και σήμερα, οι αποδόσεις σίγουρα θα ήταν καλύτερες. Βέβαια, η ποιότητα, όπως και η τιμή, η οποία κυμαίνεται πάνω από 1 ευρώ, μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε για μία καλή χρονιά η οποία, αν συνεχιστεί, σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό».

Περιγράφοντας την εικόνα της καλλιέργειας για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Μπούρικας κάνει λόγο για μία απόδοση 4 έως 5 τόνων το στρέμμα για τις αναρριχώμενες ποικιλίες, οι οποίες φυσικά απαιτούν σημαντική χειρωνακτική εργασία. «Η υπαίθρια καλλιέργεια ντομάτας στους Στρόπωνες Ευβοίας αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση ενός αγροτικού προϊόντος με ιδιαίτερα γνωρίσματα. Το μικροκλίμα της περιοχής και το τρεχούμενο νερό είναι αυτά που δίνουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ντομάτας που παράγουμε», δήλωσε ο ίδιος.

«Ο μέσος γεωργικός κλήρος είναι μικρός, όμως υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης». Στο ερώτημά μας αν έχει προχωρήσει η διαδικασία της δημιουργίας ομάδας παραγωγών, ο ίδιος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα. «Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για τη δημιουργία ομάδας, δυστυχώς όμως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η δημιουργία ενός σύγχρονου συλλογικού σχήματος καθίσταται πλέον απαραίτητη, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις αγορές».

Στροφή στις υπό κάλυψη καλλιέργειες

Για μία δύσκολη χρονιά με σημαντικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια, κάνει λόγο ο Κυριάκος Παλιός, από τις Κεχριές της Βόρειας Εύβοιας. Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για την υπαίθρια καλλιέργεια της ντομάτας, καθώς είναι ευάλωτη στις ολοένα και συχνότερες αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, σιγά-σιγά προσπαθεί να εντάξει την παραγωγή του στις υπό κάλυψη καλλιέργειες, ώστε να παρέχει καλύτερη προστασία στα φυτά του.

«Τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσαμε πολύ περισσότερα στρέμματα σε σύγκριση με αυτά που έχουμε σήμερα. Η τάση στην περιοχή μας είναι να στραφούμε σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ώστε να έχουμε καλύτερη παραγωγή και, το βασικότερο όλων, να προστατεύουμε τα φυτά μας». Για την τρέχουσα περίοδο έχει ξεκινήσει τη συλλογή της ντομάτας και αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο είναι «οι τιμές, οι οποίες κυμαίνονται από 80 λεπτά έως 1 ευρώ για την Α΄ κατηγορία».

Για υπό κάλυψη καλλιέργεια σε υπαίθριες ντομάτες κάνει λόγο και ο Σπύρος Σινγκ, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια έχει εντάξει στην παραγωγή του την κάλυψη της υπαίθριας ντομάτας με δικτυοκήπιο, ώστε να την προστατέψει καλύτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες, την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και από διάφορα έντομα. «Με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης έχω καλύτερα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα. Οι αποδόσεις ξεπερνούν τους 15 τόνους το στρέμμα και η διαχείριση της παραγωγής γίνεται κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις».

Αναφερόμενος και ο ίδιος στο θέμα των τιμών, είπε ότι η πρώτη ποιότητα κυμαίνεται από 0,80 έως 1,10 ευρώ το κιλό, «αλλά οι μεγάλες ποσότητες που διακινούνται σήμερα στην αγορά προέρχονται από το εξωτερικό», κατέληξε.

«Αγκάθι» οι εισαγόμενες

Αναφορά στο θέμα της εισαγόμενης ντομάτας κάνει και ο Αλέκος Ρήγας, από το Καίσαρι Κορινθίας. Η περιοχή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη συλλογή, η οποία μπαίνει αρχές Αυγούστου, αλλά ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος από τις αθρόες εισαγωγές. «Μπορεί η τιμή αυτή την εποχή να παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς ξεπερνά και το 1 ευρώ, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε μεγάλες εισαγωγές ντομάτας από τρίτες χώρες, οι οποίες φυσικά βγαίνουν σε χαμηλότερη τιμή».

Εστιάζοντας στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Ρήγας είπε ότι η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας είναι καλή, «αν εξαιρέσουμε τις δυσκολίες από τη φύτευσή της μέχρι και σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Εμείς, από την πλευρά μας, επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα, ώστε να κερδίσουμε την προστιθέμενη αξία, καθώς η εκμετάλλευσή μας είναι υπαίθρια και εξαρτιόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις του καιρού».