Eurostat: Σταθερή η παραγωγή νωπού γάλακτος στην ΕΕ

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 161,0 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει ετήσια αύξηση 0,7 εκατομμυρίων τόνων από έτος σε έτος. Σύμφωνα με στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δημοσίευσε τη Δευτέρα 14/11 η Eurostat: «αυτή η σταθερότητα στην παραγωγή (+0,4% σε σύγκριση με το 2020) υποστηρίχθηκε από την υψηλότερη παραγωγή σε αγροκτήματα στην Ιταλία (+4%) και την Ιρλανδία (+6%), αλλά μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία (όλες -2%).

Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (150,7 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες. Χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου και τα λεγόμενα «κίτρινα προϊόντα» από 44,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος· 10,4 εκατομμύρια τόνοι τυριού από 61,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 16,4 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος. και 23,2 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης από 13,0 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 10,0 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος.

Η Γερμανία παρήγαγε περισσότερο από το γάλα κατανάλωσης της ΕΕ (19% του συνόλου της ΕΕ), βούτυρο (20%), όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτια (29%) και τυρί (23%) από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11 %) και την Πολωνία (8%) αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα της κατανάλωσης γάλακτος που παράγεται στην ΕΕ το 2021. Κάποια άλλα μέλη ήταν βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων: οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου) και τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (14% του συνόλου της ΕΕ) και το πέμπτο μεγαλύτερο από τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%)».

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ