Σταθερή τιμή τα 43 λεπτά για το βιομηχανικό ροδάκινο

Με σταθερή την τιμή των 43 λεπτών το κιλό για τους συνεταιρισμούς (42+1 τα μεταφορικά) και για παράδοση στα εργοστάσια (42+1 τα μεταφορικά, 40 λεπτά τιμή παραγωγού) συνεχίζεται, χωρίς προβλήματα, η συγκομιδή των βιομηχανικών ροδάκινων στον Νομό Ημαθίας. Αυτή την περίοδο, η ποικιλία Κατερίνα βρίσκεται στα τελειώματα, με την Andross να έχει πάρει ήδη σειρά, η οποία, όπως τονίζει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης, Γιάννης Παπάζογλου, έχει και τα περισσότερα προβλήματα και αναμενόμενη χαμηλότερη παραγωγή.

Μειωμένη κατά 60% εκτιμάται η παραγωγή

«Η ποικιλία Κατερίνα ήταν κάπως καλύτερη από άποψη παραγωγής, ενώ η Andross δεν έχει τα κιλά που θα έπρεπε να έχει. Επίσης, από εδώ και πέρα όλες οι ποικιλίες που έπονται, όπως η Andross και η όψιμη ποικιλία βιομηχανικού ροδάκινου Everts, θα έχουν σημαντικά μειωμένη παραγωγή. Τα ροδάκινθα είναι ελάχιστα», επισημαίνει ο κ. Παπάζογλου. Οι φετινές συνολικές ποσότητες και σε αυτές τις ποικιλίες συμπύρηνου –συγκριτικά με πέρσι– αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 60%, ενώ στο επιτραπέζιο ροδάκινο η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Παπάζογλου, καθώς ο συνεταιρισμός έχει πολλά στρέμματα με την ποικιλία Κατερίνα, αναμένει συνολική μείωση της παραγωγής περίπου στο 40%-45%.

Αισιοδοξία για άνοδο τιμών μέχρι και τα 53 λεπτά

Την εκτίμηση ότι λόγω των μειωμένων ποσοτήτων και της ανάλογης αυξημένης ζήτησης οι τιμές θα φτάσουν στα 50 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης. «Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει φύγει σε ποσοστό άνω του 60%, αναμένουμε για την Andross και για τις υπόλοιπες ποικιλίες άνοδο των τιμών που μπορεί να αγγίξει και τα 53 λεπτά, γιατί δεν υπάρχουν ποσότητες. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ανέβει η τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάδης.

«Ταβάνι τα 43 λεπτά», λένε οι κονσερβοποιοί

Αν και εκτιμάται ότι οι απώλειες στην παραγωγή θα επιφέρουν πρόσθετη αύξηση στην τιμή παραγωγού, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), διά του εκπροσώπου της, εκτιμά ότι οι φετινές, ήδη αυξημένες, τιμές έπιασαν οροφή. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κωνσταντίνος Αποστόλου, σχολιάζει σχετικά με τις τιμές ότι αυτές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, καθώς, όπως τονίζει, υπάρχουν πρόσθετα διαχειριστικά που ανεβάζουν πάνω από τα 45 λεπτά το κιλό την τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου.

«Εκτός του τυπικού των 43 λεπτών του τιμολογίου που πληρώνει η βιομηχανία για την παράδοση των προϊόντων στο εργοστάσιο, υπάρχει επιπλέον αύξηση, κατά 2 με 3 λεπτά, λόγω των απωλειών βάρους από τη φόρτωση των προϊόντων έως και τη μεταποίηση, αλλά και του απόβαρου στο υλικό συσκευασίας», διευκρινίζει ο κ. Αποστόλου.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι το κόστος για τη βιομηχανία αυξάνεται επιπλέον, αφού λόγω και της αυξημένης ζήτησης ένα μεγάλο κομμάτι από τις ποσότητες ροδάκινων που παραλαμβάνουν τα εργοστάσια από τους παραγωγούς είναι δεύτερης ποιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, τα ροδάκινα αυτά, υπό άλλες συνθήκες, θα προορίζονταν για χυμοποίηση.

«Αυτά τα ροδάκινα πληρώνονται ως πρώτης ποιότητας, όμως στο εργοστάσιο αφαιρούνται και στέλνονται για χυμό. Η αξία τους φέτος είναι 20 λεπτά αντί για 10-12 που ήταν πέρσι. Με αυτές τις συνθήκες, το κόστος των προϊόντων που μένουν για την κομπόστα ή την κατάψυξη ξεπερνά τα 50 λεπτά», καταλήγει.