Σταθεροποιείται η παραγωγή βιολογικών σταφυλιών στην Κορινθία

Πορεία μετ’ εμποδίων ακολουθούν τα βιολογικά σταφύλια στην Κορινθία, με τα επιτραπέζια, αλλά και τα οινοποιήσιμα, να αντέχουν στις πιέσεις. Όπως εξηγεί ο γεωπόνος και χρόνια βιοκαλλιεργητής, Άρης Ηλίας, «το κυρίαρχο προϊόν στην Κορινθία, που είναι το συμβατικό επιτραπέζιο σταφύλι, τα τελευταία χρόνια καταγράφει πτώση της τιμής του. Κατά την άποψή μου, ο μοναδικός τρόπος αύξησης της αξίας του είναι να γίνει βιολογικό».

Σε αυτήν τη φάση, όπως μας αναφέρει ο κ. Ηλίας, «η καλλιέργεια έχει σταθεροποιηθεί μετά από το σοκ που υπέστη, όταν έκλεισε μια μεγάλη μεταποιητική μονάδα. Αυτήν τη στιγμή, η ποσότητα που ζητάνε για εξαγωγές είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εσωτερικής αγοράς. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη μεταποιητικών εξαγωγικών μονάδων για βιολογικά προϊόντα που θα αποτελούσε κίνητρο για τους παραγωγούς».

Σε ό,τι αφορά τα οινοποιήσιμα βιολογικά σταφύλια, ο γεωπόνος επισημαίνει ότι «βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, αφού υπάρχουν μονάδες που τα απορροφούν άμεσα, όπως είναι η οινοποιία Παπαϊωάννου. Στο οινοποιήσιμο σταφύλι, η καλλιέργεια τώρα πια είναι μεγαλύτερη από την καλλιέργεια του επιτραπέζιου.

Για το επιτραπέζιο γίνεται πάλι μια νέα προσπάθεια από μια εταιρεία που έχει έδρα τη Γερμανία και διακινεί μόνο βιολογικά προϊόντα, από τα οποία το 80% είναι ελληνικά. Η εταιρεία αυτή αγοράζει αυτήν τη στιγμή 200-250 τόνους σταφύλι από την Κορινθία και αυτό είναι θετικό στοιχείο».