Σταθερότητα αλλά και «παραφωνίες» στα τιμολόγια του πρόβειου γάλακτος

Με τιμή που ξεπερνά τα 80 λεπτά/κιλό συνεχίζουν να πληρώνουν το ποιοτικό πρόβιο γάλα αρκετές επιχειρήσεις, ωστόσο οι επιπτώσεις του κορωνοϊού έχουν καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο για κτηνοτρόφους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές που συνεργάζονται με τοπικά κυρίως τυροκομεία να διαθέσουν την παραγωγή τους. Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες προβατοτρόφοι της Ηπείρου επικοινώνησαν με την «ΥΧ», κάνοντας λόγο για μειωμένες τιμές που φτάνουν έως και τα 6 λεπτά/κιλό στα τιμολόγια του Μαρτίου από μεγάλη τοπική βιομηχανία. «Παρέδωσα γάλα με μειωμένη κατά 1% λιποπρωτεΐνη σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ωστόσο είχα μείωση τιμής από τα 83 στα 77 λεπτά», μας αναφέρει κτηνοτρόφος από τα Γιάννενα, κάτι που επιβεβαιώνει έτερος συνάδελφός του από την περιοχή.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η τιμή για το πρόβειο κυμαίνεται αυτή την περίοδο μεταξύ 75-85 λεπτά/κιλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Κορινθίας, Παναγιώτη Στέφτα. Από 83 έως 87 λεπτά κυμαίνονται οι τιμές που δίνουν τα τοπικά τυροκομεία, κατά τον Αργύρη Μπαϊρακτάρη από τον Τύρναβο Θεσσαλίας. «Τον Απρίλη είδαμε μια μικρή άνοδο περίπου κατά ένα λεπτό στην τιμή παραγωγού» πρόσθεσε ο ίδιος ενώ, σύμφωνα με κτηνοτρόφο από την Πιερία, «η ανώτατη τιμή που δίνει αυτή την περίοδο ο Όλυμπος (ΤΥΡΑΣ) στο πρόβειο είναι 88 λεπτά, ενώ η La Farm 85 λεπτά», σημείωσε.

Για τιμές που κινούνται μεσοσταθμικά στη ζώνη των 88 λεπτών ακόμα και για μικρά κοπάδια, έκανε λόγο στην «ΥΧ» προβατοτρόφος από τον Αλμυρό, προσθέτοντας ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι στην περιοχή συνεργάζονται με τη Ρούσσας και τη Family Farm. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το γίδινο δεν πληρώνεται εξίσου καλά, καθώς ακόμα και οι ανωτέρω εταιρείες το αγοράζουν στα 48 λεπτά.