Στενεύουν τα περιθώρια για την προμήθεια POS, από 1ης Μαρτίου η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους όσοι από τους υπόχρεους επαγγελματίες –μεταξύ αυτών και οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών– δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα POS, ώστε να αποφύγουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, αλλά και να είναι έτοιμοι να τα συνδέσουν με τις ταμειακές μηχανές.

To υπουργείο έδωσε παράταση ενός μήνα στην προθεσμία για την παραγγελία ή την προμήθεια POS, η οποία, πλέον, εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ δεν έγινε καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση με τις ταμειακές, η οποία, όπως προβλεπόταν αρχικά, θα ξεκινήσει από 1ης Μαρτίου 2024. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, οι επαγγελματίες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου προκειμένου να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των μηχανών τους μέσω πιστοποιημένου τεχνικού ΦΗΜ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στον μήνα αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS. Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις, με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ.

Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS, έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.