Σε στενό εύρος οι τιμές στο σύσπορο βαμβάκι

Ακόμη μία προσπάθεια να κινηθεί προς το πάνω μέρος της διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων έκανε το Χρηματιστήριο Βάμβακος την περασμένη εβδομάδα, δίχως ωστόσο τελικά να καταφέρνει να «δει» καθαρά τα 90 σεντς/λίμπρα.

Η εβδομάδα έκλεισε με τα συμβόλαια Μαρτίου την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στα 86,70 σεντς, γύρω από τα οποία συνέχισε να κυμαίνεται, με κάποια σκαμπανεβάσματα, και τις πρώτες μέρες της τρέχουσας εβδομάδας, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα 86,66 σεντς/λίμπρα.

Για το σύσπορο, αυτή η διακύμανση μεταφράζεται το τελευταίο διάστημα σε ένα μικρό εύρος τιμών, από 62 έως 66 λεπτά/κιλό. Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου η τιμή που προσέφεραν τα εγχώρια εκκοκκιστήρια ήταν 65-66 λεπτά/κιλό στην αποθήκη του παραγωγού, με την αντίστοιχη για παράδοση στο εκκοκκιστήριο να κινείται μεταξύ 68 και 69 λεπτών/κιλό.

Η μικρή ανοδική αντίδραση της περασμένης εβδομάδας δεν φαίνεται να κινητοποίησε και πάλι αρκετούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα ένα αρκετά μεγάλο μέρος της εγχώριας σοδειάς να παραμένει αφιξάριστο.

Στο εκκοκκισμένο, το ενδιαφέρον των αγοραστών για το ελληνικό βαμβάκι εξακολουθεί να είναι υποτονικό, ακολουθώντας το μοτίβο της φυσικής αγοράς σε φυσικό επίπεδο, με κάποιες δουλειές να «βγαίνουν» εσχάτως από την Τουρκία, οι οποίες όμως κατά κανόνα αφορούν σχετικά μικρές ποσότητες. Τα προβλήματα συναλλάγματος του Πακιστάν και της Αιγύπτου εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά για νέες πράξεις με τις δύο αυτές χώρες.

Παράταση εκκοκκιστικής περιόδου ζήτησε η ΔΟΒ

Στο μεταξύ, την παράταση της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου έως τις 17 Φεβρουαρίου 2023 ζήτησε, ύστερα από αίτημα των παραγωγών-μελών της, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΟΒ, η παράταση (σ.σ. κανονικά η εκκοκκιστική περίοδος εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου 2023) ζητήθηκε καθώς, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και αστάθμητων παραγόντων, το προϊόν δεν έχει παραδοθεί στις εκκοκκιστικές μονάδες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και κινδυνεύει να παραμείνει αδιάθετο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023