Στερεά Ελλάδα: Πριν την καλλιέργεια του βαμβακιού, μέλη του νεοσύστατου ΣΥΝ ΑΓΡΟΣ έσπειραν τη συνεταιριστική ιδέα

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, τα μέλη του νεοσύστατου συνεταιρισμού ΣΥΝ ΑΓΡΟΣ (Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλιώτιδας) κατέθεσαν το καταστατικό ίδρυσής του. Ήταν το αποτέλεσμα ετήσιων διεργασιών για τη δημιουργία αυτού του νέου συνεργατικού σχήματος. Σημείο αναφοράς αποτελεί η παραγωγή του βαμβακιού, αλλά η παραγωγική ατζέντα είναι ανοιχτή για κάθε πρόταση.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» το ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού, Χρήστος Πετρόπουλος, οι συνέργειες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου: «Είναι καιρός να αφήσουμε το “εγώ” στην άκρη και να πορευτούμε με το “εμείς”. Όλα αυτά τα χρόνια μιλούσαμε για τον λευκό χρυσό, αλλά στην ουσία αυτοσκοπός ήταν η επιδότηση. Δεν είναι δυνατό να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόν και να φεύγει στο εξωτερικό με τη μορφή μπάλας, χωρίς να δημιουργεί προστιθέμενη αξία. Το γεγονός αυτό μάς ανάγκασε να δούμε διαφορετικά την παραγωγή μας και να αναζητήσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ μας, ξεκινώντας με νέα δεδομένα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τον σπόρο μέχρι, αν είναι δυνατό, και το ένδυμα. Αυτό προϋποθέτει μία σειρά συνεργειών, που πρέπει να οργανωθούν από όλους τους εμπλεκόμενους: εκκοκκιστές, νηματουργούς, σχεδιαστές, βιοτέχνες ενδυμάτων κ.ά. Εμείς το πρώτο βήμα το κάναμε, δηλαδή παράγουμε βαμβάκι, σεβόμενοι το περιβάλλον. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις των ερευνητικών μας κέντρων».

Ο κ. Πετρόπουλος έθεσε και άλλα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν τον συνεταιρισμό σε μία πορεία ανάπτυξης: «Δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο στο βαμβάκι. Στόχος μας δεν είναι η μονοκαλλιέργεια, αλλά να επεκταθούμε και σε άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα. Προτάσεις στο τραπέζι υπάρχουν, αρκεί όμως να τις αξιοποιήσουμε σωστά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους μας. Εξάλλου, ο συνεργατισμός δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι και η κοινωνία η δική μας, η αγροτική. Πρέπει να αποβάλουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να ανοίξουμε νέους δρόμους. Για εμάς, τα μέλη του συνεταιρισμού, αποτελεί μια πρόκληση, και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα».