Στιμάγκα Κορινθίας: Οι αποζημιώσεις αργούν, οι σκέψεις για το κόστος παραγωγής σουλτανίνας αυξάνονται

Στο φράγμα του Ασωπού στρέφονται πλέον όλες οι ελπίδες

Στιμάγκα Κορινθίας: Οι αποζημιώσεις αργούν, οι σκέψεις για το κόστος παραγωγής σουλτανίνας αυξάνονται

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις στη Στιμάγκα Κορινθίας για τη φετινή παραγωγή της σουλτανίνας, σύμφωνα με τον Γιώργο Δαρδάνη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στιμάγκας Κορινθίας. Ο ίδιος είναι εμφανώς απογοητευμένος από την πορεία κάποιων ζητημάτων, που έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση των παραγωγών.

Η απαισιοδοξία αυτή δεν είναι προϊόν μίας αυθαίρετης εκτίμησης, αλλά προέρχεται πρώτα από όλα από το γεγονός ότι μόλις την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές τόσο από τον καύσωνα του Ιουλίου του 2016 όσο και από τη βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ζημιές απανωτές και σε μεγάλη έκταση, αφού, όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Δαρδάνης, «οι ζημιές στην Κορινθία συνολικά την περασμένη χρονιά, λόγω των συνεχόμενων προβλημάτων από τον καιρό, ξεπέρασαν το 60%, ενώ για τη Στιμάγκα το 70%. Το πρόβλημα, πέρα από όλα τα άλλα, ήταν ότι ενώ υπήρξε απόφαση για πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο, αυτό δεν μεταφράστηκε πρακτικά, γιατί υπήρξαν μπλοκαρίσματα τραπεζικών λογαριασμών, διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ κ.λπ.».

Μόνο στη Στιμάγκα, η μείωση της παραγωγής έφτασε τους 8.000 τόνους και τώρα πλέον μένει να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη, όπως τους υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές. Η αργοπορία στις πληρωμές, μαζί με το μειωμένο εισόδημα της χρονιάς που έφυγε, θα οδηγήσει τους παραγωγούς της περιοχής σε μία συντηρητική καλλιέργεια, αφού εκείνο που προέχει είναι η μείωση του κόστους αντί η αύξηση της παραγωγής ή η βελτίωση της ποιότητας.

Στιμάγκα Κορινθίας: Οι αποζημιώσεις αργούν, οι σκέψεις για το κόστος παραγωγής σουλτανίνας αυξάνονταιΟ πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στιμάγκας, Γιώργος Δαρδάνης, επισημαίνει: «Εκτιμώ ότι δεν θα είναι μία καλή χρονιά στην καλλιέργεια, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα πάρουμε από αποζημιώσεις και έτσι όλοι θα προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος στην ύδρευση, στα λιπάσματα και όπου αλλού μπορούν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Η Στιμάγκα Κορινθίας, που βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 να είναι τρίτη περιοχή της Ευρώπης στο κατά κεφαλήν εισόδημα, συντηρεί τις ελπίδες της να ξαναζήσει τις παλιές καλές μέρες στη λειτουργία του φράγματος του Ασωπού.

Η επανέναρξη των εργασιών από τον εργολάβο, που έχει αναλάβει την κατασκευή του φράγματος, δίνει σε όλους την ελπίδα ότι, αυτήν τη φορά, το έργο θα ολοκληρωθεί και μαζί με αυτό θα απογειωθεί η αγροτική οικονομία της περιοχής, αφού το παραγόμενο προϊόν, που είναι η σουλτανίνα, παραμένει σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις των αγορών.