Στην Αρκαδία αισιοδοξούν για μεγάλη παραγωγή σιτηρών

Μια ιδιαίτερα καλή χρονιά αναμένεται για τα σιτηρά στην Αρκαδία, η οποία όμως είναι αντιμέτωπη με την πτώση των τιμών. Ο νομός παρουσιάζει καλή εικόνα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας και, όπως δήλωσε ο παραγωγός Δημήτρης Ξηρογιάννης, «έχουμε καλή ανάπτυξη και καλή ποιότητα στα δημητριακά μέχρι τώρα λόγω των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων, αφού από τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα έχουμε τις βροχές που χρειαζόμαστε για τη σωστή ανάπτυξη των δημητριακών μέχρι τώρα».

Ο ίδιος, όμως, εξηγεί ότι «το αρνητικό μέχρι τώρα είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη διαμόρφωση των τιμών, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά. Αυτό σημαίνει απώλειες για τους παραγωγούς, αλλά και μείωση των τιμών για τις ζωοτροφές».

Σχετικά με την αναμενόμενη διαμόρφωση των τιμών σημειώνει ότι «ο μεγαλύτερος όγκος καλλιέργειας αφορά τα σιτηρά που καταλαμβάνουν το 60% της συνολικής καλλιέργειας. Οι περσινές τιμές για τα μαλακά σιτάρια ήταν από 35 έως 40 λεπτά, ενώ για τα σκληρά από 40 έως 45 λεπτά. Οι προβλέψεις για φέτος είναι ότι τα σκληρά θα πάνε στα 25 λεπτά, ενώ τα μαλακά στα 20 λεπτά. Η αλλαγή των δεδομένων μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος έφερε και την ανατροπή στις τιμές. Το κακό, φυσικά, είναι ότι δεν μεταβλήθηκε σημαντικά το κόστος καλλιέργειας».

Σε ό,τι αφορά τα κριθάρια, όπως μας επεσήμανε, την περασμένη χρονιά πουλήθηκαν από 35 έως 40 λεπτά, αλλά φέτος η προσδοκώμενη τιμή είναι στα 25 λεπτά. «Η βρώμη κυμάνθηκε από 35 έως 38 λεπτά και φέτος θα πάει στα επίπεδα του κριθαριού. Ελπίζουμε ο όγκος της παραγωγής να είναι τέτοιος που να καλύψει τις απώλειες», καταλήγει.