Στην ενίσχυση της κατανάλωσης βιολογικών επιμένουν οι ευρωβουλευτές

Παραμένουν διχασμένοι για τον στόχο του 25% στις εκτάσεις

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ευρωβουλευτές για τον ευρωπαϊκό στόχο αύξησης των βιολογικών εκτάσεων στο 25% έως το 2030, με άλλους να χαρακτηρίζουν φιλόδοξο ακόμη το σχέδιο της ΕΕ και άλλους να θεωρούν σωστή την ύπαρξη ενός αριθμητικού στόχου για τη βιολογική παραγωγή.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερη στήριξη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων, ώστε να μην υπάρξουν ανισορροπίες που θα έθεταν σε κίνδυνο υπάρχοντες και δυνητικούς παραγωγούς. Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από τη συζήτηση που εξελίχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν για τα βιολογικά προϊόντα, ένα σχέδιο συνολικά 23 δράσεων που σχεδιάστηκαν με στόχο το 25% βιολογικών εκτάσεων έως το 2030.

Η Επιτροπή συντάσσεται με το Σχέδιο Δράσης Βιολογικών της ΕΕ, ωστόσο, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έδειξαν διχασμένα σχετικά με το πόσο φιλόδοξη πρέπει να είναι η αύξηση των εκτάσεων στην κοινότητα, με ορισμένους να αντιτάσσονται στο ποσοστό ως μη ρεαλιστικό, όπως ο Γάλλος ευρωβουλευτής Gilles Lebreton, ενώ άλλοι -όπως αρκετοί «πράσινοι» ευρωβουλευτές- υπεραμύνθηκαν αυτού.

Ο Pierre Bascou, διευθυντής Βιωσιμότητας στο τμήμα Γεωργίας της Επιτροπής, απάντησε ότι θα «εκτιμούσαν» μια αναφορά στον στόχο της βιολογικής γεωργίας 25% στην τελική θέση της Επιτροπής Γεωργίας, κάτι που «θα έδινε μια πολύ ισχυρή έγκριση από πλευράς Κοινοβουλίου», σύμφωνα με στοιχεία του IHS Markit. Από την άλλη, η αυστριακή Simone Schmiedtbauer εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Επιτροπή θα το κάνει τελικά, υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές δεν συμπεριέλαβαν αυτό το ποσοστό στην τελική τους θέση στη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η οποία αρχικά πρότεινε τον στόχο του 25% βιολογικών προϊόντων.

Έμφαση σε δημόσιες συμβάσεις και γενικότερη στήριξη της ζήτησης

Εκεί που φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερη σύμπνοια απόψεων είναι στην ανάγκη για στήριξη της κατανάλωσης βιολογικών με έμφαση στο κομμάτι των δημόσιων συμβάσεων, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που εξέφρασαν φόβο για ανισορροπίες που μπορεί να επιφέρει τυχόν αύξηση της παραγωγής χωρίς παράλληλη άνοδο της κατανάλωσης.

«Θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση για βιολογικά, ώστε να μην καταλήξουμε σε μια δύσκολη κατάσταση όπου η τελική τιμή να είναι πολύ χαμηλή για τους παραγωγούς», επεσήμανε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Franc Bogovic.

Τα μέλη της Επιτροπής έδειξαν περισσότερο ευθυγραμμισμένα με την ανάγκη αύξησης της χρήσης βιολογικών σε δημόσιες δομές, ώστε να ενισχυθεί σε όλη την κοινότητα η κατανάλωση βιολογικών. Σύμφωνα με την Schmiedtbauer, το προσχέδιο θέσεων της Επιτροπής τονίζει τη σημασία των δημόσιων συμβάσεων για τον σκοπό αυτόν καλώντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να «δώσουν το καλό παράδειγμα» με περισσότερες επιλογές βιολογικών στα κυλικεία τους.

Μάλιστα, η Επιτροπή ετοιμάζει μια πρόταση σχετικά με τις υποχρεωτικές απαιτήσεις βιωσιμότητας για τις δημόσιες προμήθειες τροφίμων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.

Η Επιτροπή απάντησε στις ανησυχίες, λέγοντας ότι το σχέδιό της εξετάζει την ανάγκη διασφάλισης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δίνοντας προσοχή και στα δύο σκέλη. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η πίεση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν επαρκή οικονομική στήριξη στα Στρατηγικά τους Σχέδια για την επόμενη ΚΑΠ, εξασφαλίζοντας ισορροπημένη ανάπτυξη για τον τομέα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2021