Στην Ευρώπη, που επιλέγει ποιότητα, επιμένει εξαγωγικά η ΕΑΣ Καβάλας

Σχεδιάζεται επένδυση με τους Ιταλούς για την πράσινη ελιά

ΕΑΣ Καβάλας: Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις που σχεδιάζει

Οι εξαγωγές της ΕΑΣ Καβάλας στη Γαλλία παρουσιάζουν ανοδική πορεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Κώστα Λεπίδα, καθώς είναι μια αγορά που τους ενδιαφέρει.

Ξεκίνησαν πριν από 8 περίπου χρόνια με 300 τόνους ακτινίδιο, όταν δημιούργησαν το συσκευαστήριο και άρχισαν να στήνουν δίκτυο αγοράς στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκαν στις αγορές των δυο πρώτων χωρών, γιατί πληρώνουν καλύτερα τα ποιοτικά προϊόντα.

Οι αγορές της Ασίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι σαφώς μεγαλύτερες αλλά πληρώνουν λιγότερα από τις δυτικές. Φέτος, έστειλαν δυο κοντέινερ ακτινίδιο στην Κίνα αλλά οι Κινέζοι ζητούν ποιότητα χωρίς το οικονομικό αντίκρισμα που δίνει η Ευρώπη. Η ΕΑΣ εξάγει ετησίως στη Γαλλία 3.000 τόνους ακτινίδιο και 300 τόνους σπαράγγι και θ’ αυξήσει τις εξαγωγές στην χώρα, όπως επίσης σε Ισπανία και Ιταλία. «Φέτος, είχαμε παραγωγή 10.000 τόνους ακτινίδιο και οι 7.000 πήγαν στις παραπάνω χώρες.
Τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή ακτινιδίου σχεδιάζουμε να φτάσει τους 15.000 τόνους, το σπαράγγι τους 2.000 κι επιπλέον θα προσθέσουμε το αχλάδι και το κεράσι». Ο κ. Λεπίδας τονίζει ότι για να εξάγει κάποιος στη Γαλλία προϋποτίθεται να έχει συνέπεια και συνέχεια, χαρακτηριστικά που διαθέτουν, γι’ αυτό και προτίθενται να συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL στο Παρίσι τον φετινό Οκτώβρη, ως μία από τις οκτώ επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Στενούς εμπορικούς δεσμούς διατηρούν και με την Ιταλία. Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής της ΕΑΣ, με ετήσια παραγωγή έως 5 χιλιάδες τόνους, φεύγει στην Ιταλία σε μεγάλες συσκευασίες.

Στην Ευρώπη, που επιλέγει ποιότητα, επιμένει εξαγωγικά η ΕΑΣ Καβάλας

Μαζί με τους Ιταλούς, σχεδιάζουν μια επένδυση, καθώς εκείνοι διαθέτουν την τεχνογνωσία και την αγορά. «Δεσμεύσαμε το οικόπεδο στην ΒΙΠΕ Καβάλας κι ελπίζουμε να προχωρήσουμε». Σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και μέσα από την συγκεκριμένη επένδυση να κρατήσουν την υπεραξία της ελιάς στην Ελλάδα, καθώς από την Καβάλα, θα πηγαίνει σε όλο τον κόσμο σε μικροσυσκευασία. Στο σπουδαίο εγχείρημα που τολμούν θα χρειαστεί η στήριξη της πολιτείας. Στα εξαιρετικά προϊόντα της ΕΑΣ είναι και η θρούμπα Θάσου, από τις καλύτερες ελιές παγκοσμίως, η οποία είναι τυποποιημένη και διακινείται στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Η ομάδα φρούτων και λαχανικών της ΕΑΣ Καβάλας αριθμεί περίπου 280 παραγωγούς, που είναι ευνοημένοι από την αρχή του συνεργατισμού που διέπει την Ένωση και την στρατηγική εξωστρέφειας που ακολουθεί.

  • Μαρία Αμπατζή