Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η νέα ΚΑΠ

Πιέζει ο χρόνος για την υποβολή των Στρατηγικών Σχεδίων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η νομοθετική διαδικασία έγκρισης της νέας ΚΑΠ, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να υπερψηφίσει τους τρεις νέους Κανονισμούς της μεταρρύθμισης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου, με την κρίσιμη ημέρα να είναι η 23η Νοεμβρίου.

Στόχος είναι, αφού υπερψηφιστούν και οι τρεις Κανονισμοί (Στρατηγικά Σχέδια, Οριζόντιος Κανονισμός και ΚΟΑ), το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας να υιοθετήσει τον Δεκέμβριο τις αποφάσεις, προκειμένου να δημοσιευτούν στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Εξάλλου, αποτελεί βασική προϋπόθεση να προσδιοριστεί και να εγκριθεί η νομική βάση της νέας ΚΑΠ, καθώς σήμερα πολλά κράτη-μέλη εκφράζουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια για την κατάρτιση των Στρατηγικών τους Σχεδίων.

Συζήτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προς ψήφιση νομοθετικά κείμενα κατατέθηκαν στους ευρωβουλευτές στις 17 Νοεμβρίου. Μάλιστα, την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, διοργανώθηκε ευρεία συζήτηση ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με τα θέματα της νέας ΚΑΠ.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησαν οι βουλευτές Φ. Αραμπατζή και Στ. Αραχωβίτης.

Το πρώτο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων. Όλοι συμφώνησαν ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί μεγάλη πρόκληση και εκφράστηκαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης στους αγρότες.

Κάποιοι βουλευτές ανέφεραν ότι η Κομισιόν οφείλει να στείλει περισσότερες οδηγίες στα κράτη-μέλη, όσον αφορά τη διαδικασία, ενώ υπενθυμίστηκε ότι κάποιες χώρες ζητούν περισσότερο χρόνο για την υποβολή του Στρατηγικού τους Σχεδίου.

Βέβαια, το αίτημα αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό ούτε από τους εισηγητές ευρωβουλευτές των Κανονισμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Γιάρ (εισηγητής του Κανονισμού για τα Στρατηγικά), ο προγραμματισμός πρέπει να τηρηθεί.

«Δεν αρκεί τα κράτη-μέλη να υποβάλουν τα Στρατηγικά τους Σχέδια. Πρέπει να το κάνουν έγκαιρα. Κι αυτό γιατί θα ακολουθήσει συζήτηση για τα σημεία των προτάσεών τους που χρειάζονται βελτίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί πρέπει να έχουν χρόνο για να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023.