Στήριγμα για τις τιμές της μηδικής η στροφή σε πιο ποιοτικά σιτηρέσια

Σχετικά περιορισμένες οι ποσότητες και έντονη η ζήτηση που τροφοδοτείται από την αισιοδοξία στην αγορά γάλακτος

Στο τέταρτο χέρι βρίσκονται πλέον οι κοπές στο τριφύλλι, με μικρές διαφοροποιήσεις ανά παραγωγική περιοχή. Η εικόνα που προκύπτει πανελλαδικά είναι ότι η ζήτηση βρίσκεται σε καλό επίπεδο και οι ποσότητες σχετικά περιορισμένες, γεγονός που διατηρεί τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Προς το παρόν η πλειονότητα των Θεσσαλών πληρώνεται στα 13 λεπτά / κιλό, εξέλιξη σαφώς θετική σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στη Μακεδονία αυτή την περίοδο «παίζουν» τιμές παρόμοιες με πέρσι, από 14 έως 16 λεπτά, με περιθώριο να φτάσουν και τα 17 λεπτά. Σε αυτό συντελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η φετινή στροφή κτηνοτροφικών μονάδων προς ένα ποιοτικότερο σιτηρέσιο, σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη αύξηση τιμών στο πρόβειο και αίγειο γάλα.

Ομαλά εξελίσσεται η συγκομιδή του τέταρτου χεριού στα Γρεβενά κατά τον παραγωγό Μπάμπη Ορφανίδη. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ»: «Παραγωγικά η χρονιά είναι αρκετά καλή, ακόμα και όσοι δεν πότισαν τέσσερα χέρια τα πήραν, με απόδοση 200 κιλά ανά στρέμμα. Αυτήν τη στιγμή δίνω το τριφύλλι στα 15 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με παραγωγούς από την Κοζάνη, αυτή την περίοδο η τιμή στο τριφύλλι «παίζει» από 13 έως 14 λεπτά, έχοντας σημειώσει σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτό, όπως μας είπαν, φαίνεται να έχει συντελέσει η αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά γάλακτος και αφήνει περιθώρια για άνοδο των τιμών.

Εφικτά τα 17 λεπτά στο κιλό

Σύμφωνα με τον Γιώργο Mπούλια, ιδιοκτήτη επιχείρησης εμπορίας ζωοτροφών από τη Βέροια, φέτος στην περιοχή μπήκαν λιγότερα τριφύλλια. «Είναι μια καλή χρονιά, από την άποψη των καιρικών συνθηκών. Όσον αφορά τις ποσότητες, αυτές είναι μειωμένες. Αυτό οφείλεται στις σημαντικές ποσότητες εισαγόμενου προϊόντος σε μορφή πέλλετ που έρχεται από χώρες των Βαλκανίων σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή. Αναγκαζόμαστε κι εμείς οι έμποροι να μπούμε στη διαδικασία των εισαγωγών, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Να πούμε βέβαια ότι η ποιότητα του εισαγόμενου τριφυλλιού σε σχέση με του εγχώριου δεν συγκρίνεται, είναι σαφώς κατώτερη», δήλωσε στην «ΥΧ».

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον βορειοελλαδίτη έμπορο να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εισαγόμενη μηδική: «Όταν μιλάμε για εισαγωγές, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στη χώρα μας η μηδική έρχεται μόνο σε πέλλετ και όχι σε μπάλες. Η τιμή του πέλλετ είναι στα 160-170 ευρώ ανά τόνο, ίδια τιμή δηλαδή με την μπάλα. Το πέλλετ όμως έχει λιγότερη φύρα, δηλαδή απώλειες».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι σημαντική θέση στο πελατολόγιό του κατέχουν αιγοπροβατοτρόφοι σε νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος. «Στις δικές μας περιοχές, της Μακεδονίας, αρκετοί κτηνοτρόφοι καλλιεργούν οι ίδιοι μηδική και αυτοεξυπηρετούνται», προσθέτει. Αναφορικά με την τιμή παραγωγού στο χωράφι, την προσδιόρισε στα 16 λεπτά / κιλό, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με πέρσι. «Υπάρχουν συζητήσεις και για 17 λεπτά. Θεωρώ ότι θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα, γιατί οι ποσότητες είναι μικρές και θα απορροφηθούν», πρόσθεσε.

ΘΕΣΓH: Πιάνει μέχρι και «20άρι» το συμβολαικό τριφύλλι

Ο θεσσαλικός συνεταιρισμός «ΘΕΣγη» αποφάσισε να θέσει την καλλιέργεια σε πιο τεχνοκρατικές βάσεις, με όχημα τις συνέργειες με δυναμικά συλλογικά σχήματα. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του «ΘΕΣγη» Βαγγέλης Παναγιώτου: «Είμαστε στο τέταρτο χέρι και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές. Πέρσι ξεκινήσαμε για πρώτη φορά πανελλαδικά ένα πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας μηδικής που εξελίσσεται ενθαρρυντικά. Η τιμή για τους παραγωγούς μας διαμορφώνεται βάσει της πρωτεΐνης και της πεπτικότητας.

Ήδη έχουμε δει μεγάλη ανταπόκριση καθώς οι συνεργαζόμενοι συνεταιρισμοί, έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και φέτος μας ζητούν πολύ περισσότερες ποσότητες. Αυτό ισχύει για παράδειγμα με τον “Γάλα ΕΛΛΑΣ”, που δίνει μεγάλη σημασία στο σιτηρέσιο των ζώων». Αναφορικά με τις τιμές που επιτυγχάνονται μέσω των συμβολαίων ο κ. Παναγιώτου μας ανέφερε: «Η τιμή παραγωγού στη συμβολαιακή καλλιέργεια διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το κιλό για περιεκτικότητα πρωτεΐνης 16%-17%, που θεωρείται μέτρια προς ικανοποιητική.

Από εκεί και πέρα μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά το κιλό, για περιεκτικότητα που ξεπερνά το 22%, κάτι που είναι αρκετά εφικτό. Φέτος βγάζω 300 κιλά το στρέμμα σε κάθε κοπή (ποτιστική). Στην ελεύθερη αγορά η τιμή παραγωγού βρίσκεται στα 13 λεπτά», σημείωσε ο ίδιος.