N. Ποθουλάκης: «Στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς από την Μπάρμπα Στάθης με αυξήσεις τιμών 60%»

Συνέντευξη στον Γιάννη Τσατσάκη

Χείρα βοηθείας στους συνεργαζόμενους αγρότες, με αυξήσεις τιμών που φτάνουν το 60% για τις καλλιεργητικές περιόδους 2021-2022 και 2022-2023, αλλά και με ταχύτερες πληρωμές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα δυσθεώρητα κόστη παραγωγής, δίνει η Μπάρμπα Στάθης.

Όπως αποκαλύπτει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικήτας Ποθουλάκης, πρόκειται για πρωτοβουλίες που υπογραμμίζουν τη δέσμευση της εταιρείας να στηρίξει, αλλά και να διευρύνει την παραγωγική της βάση. Στο ίδιο πλαίσιο, στόχος της Μπάρμπα Στάθης είναι να διπλασιάσει μέσα στην επόμενη πενταετία τις εκτάσεις συμβολαιακής, φτάνοντας τα 70.000 στρέμματα. Μέρος της ανάπτυξης αυτής θα προέλθει από την επένδυση σε τοπικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με οδηγό την επιτυχημένη συνεργασία με την ΕΑΣ Νάξου πάνω στην εμβληματική πατάτα του νησιού.

www.fb.com/giannoulakisphotography
https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Κύριε Ποθουλάκη, πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα της συμβολαιακής και τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας στο κομμάτι αυτό για το αμέσως επόμενο διάστημα;

Το πλαίσιο αρχών πάνω στο οποίο κινείται η Μπάρμπα Στάθης βασίζεται σε δύο άξονες: Τη συνεχή βελτίωση και τον διαρκή εκσυγχρονισμό αφενός και τη βιώσιμη ανάπτυξη αφετέρου. Σε αυτούς τους δύο άξονες, πορευόμαστε με όχημα το πρόγραμμα συμβολαιακής, που αποτελεί διαχρονικά πυλώνα της στρατηγικής μας. Αναπτυσσόμαστε μαζί με τους παραγωγούς μας, αυξάνουμε την αποδοτικότητα των χωραφιών τους και σταδιακά προστίθενται καινούργιοι αγρότες σε αυτούς που ήδη συνεργαζόμαστε.

Tην τελευταία πενταετία, έχουμε αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μας από 21.000 σε 32.000 στρέμματα και στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να υπερδιπλασιαστούν, φτάνοντας τα 70.000 στρέμματα περίπου. Όμως, πέρα από τους απόλυτους αριθμούς, το πρόγραμμα έχει διευρυνθεί και γεωγραφικά, ενώ συνοδεύεται και από προϊοντική ανάπτυξη. Οι βασικές μας περιοχές ήταν και παραμένουν ο κάμπος της Λάρισας, η Απολλωνία, το Κιλκίς, η Σκύδρα, τα Γιαννιτσά, η Φλώρινα και η Αλεξανδρούπολη.

Πλέον, όμως, αναπτυσσόμαστε και τοπικά, επενδύοντας σε ξεχωριστά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ αποτελεί η συνεργασία με την ΕΑΣ Νάξου πάνω στην Πατάτα Νάξου, η οποία ξεκίνησε το 2019. Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Ένωση και είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στην ανάδειξη και στην προστασία αυτού του ΠΓΕ προϊόντος, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς. Με τη συνεργασία αυτήν ενισχύσαμε τη θέση μας στην κατηγορία της πατάτας, αποσπώντας, με ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν, σημαντικά μερίδια αγοράς. Στο μέλλον, σκοπεύουμε να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο στην πατάτα, αλλά και γενικότερα στα προϊόντα εντοπιότητας και αυτό είναι κάτι που έχουμε εντάξει στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό μας. Ήδη, εξετάζουμε περιοχές, όπως η Θράκη, τις οποίες πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τοπικά με παρόμοιο τρόπο.

«Πέρα από τις αυξήσεις τιμών, στεκόμαστε στο πλευρό των παραγωγών μας με προκαταβολές, ταχύτερες πληρωμές, αλλά και ένα πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας τους»

Τι πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η εταιρεία για να στηρίξει τους παραγωγούς στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε;

Όπως προανέφερα, η συμβολαιακή γεωργία είναι ο πυλώνας της στρατηγικής μας. Αν εξαιρέσουμε κάποιες βασικές πρώτες ύλες, το σύνολο σχεδόν των προϊόντων μας σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 97% προέρχεται από την Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε πετύχει μαζί με τους αγρότες μας, τους οποίους υποστηρίζουμε διαρκώς και σήμερα ακόμα περισσότερο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε αυτή την πράγματι πολύ δύσκολη συγκυρία.

Ο πρώτος άξονας στήριξης αφορά τις τιμές των προϊόντων. Για τις καλλιεργητικές περιόδους 2021-2022 και 2022-2023, οι αυξήσεις τιμών που έχουμε δώσει και σχεδιάζουμε να δώσουμε στους παραγωγούς μας κυμαίνονται, ανάλογα με το προϊόν, από 60% έως 80%. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις πληρωμές: Στεκόμαστε στο πλευρό των παραγωγών μας με προκαταβολές, με μείωση του χρόνου εξόφλησης σε 30 μέρες ή και νωρίτερα, εφόσον υπάρχει ανάγκη και, γενικότερα, φέρνοντας πιο μπροστά χρονικά τις πληρωμές.

Την ίδια στιγμή εισπράττουμε τα χρήματά μας με σημαντική διαφορά από τους πελάτες μας και, κατά συνέπεια, πρέπει να δουλέψουμε με τους συνεργάτες μας στο λιανεμπόριο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί η λογική μας είναι να προχωρούμε μαζί. Η άλλη εναλλακτική θα ήταν να κάνουμε εισαγωγές, κάτι που όμως αντίκειται στη φιλοσοφία και στο DNA της Μπάρμπα Στάθης.

Tην ίδια στιγμή, αισθανόμαστε την ανάγκη να στηρίζουμε και τους καταναλωτές, σε ένα περιβάλλον όπου και το δικό μας κοστολόγιο έχει αυξηθεί δραματικά. Πέρα από το κόστος των πρώτων υλών, που είναι ανεβασμένο 60%-80%, έχουμε αυξήσεις 100% στο ρεύμα, 300% στο αέριο, 80% στις μεταφορές, 35%-45% στα υλικά συσκευασίας κ.ο.κ. Απ’ όλο αυτό το κόστος, λοιπόν, εμείς απορροφούμε περίπου το 60%, προκειμένου τα αδιαπραγμάτευτης ποιότητας και ασφάλειας προϊόντα μας να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικά.

Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτήν τη συνθήκη επί της ουσίας βρισκόμαστε… στη μέση. Προφανώς, θα πιεστούν σε έναν βαθμό τα αποτελέσματά μας, όμως προτεραιότητά μας είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Για να αντισταθμίσουμε αυτή την πίεση, αυξάνουμε τις πωλήσεις μας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα κέρδη σε ένα επίπεδο, που θα συντηρεί τη δυναμική της εταιρείας ως leader του χώρου, η οποία παράλληλα έχει κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση.

Με ποιους άλλους τρόπους στηρίζει η Μπάρμπα Στάθης τους παραγωγούς;

Στους αγρότες-συνεργάτες μας, παρέχουμε τόσο τεχνική όσο και συμβουλευτική υποστήριξη. Για παράδειγμα, επενδύουμε σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες, η ανάλυση και η εποπτεία τους γίνονται από τους γεωπόνους μας.

Παράλληλα, τρέχουμε ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να βοηθήσει όσους παραγωγούς το επιθυμούν να επενδύσουν στις καλλιέργειές τους και να μεγιστοποιήσουν τις εκτάσεις τους, προκειμένου να έχουν οικονομίες κλίμακας, ούτως ώστε να αντιπαρέλθουμε, στο μέτρο του δυνατού, το διαχρονικό πρόβλημα του κατακερματισμένου κλήρου. Ένας μεγάλος παραγωγός, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, έχει άλλη δυναμική και άλλες δυνατότητες.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Γεωπονικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Γεωπονικό στην Αθήνα σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο την αύξηση της παραγωγικότητας και τα οποία εφαρμόζονται στη συνέχεια στις καλλιέργειές μας. Παρέχουμε, επίσης, υποτροφίες στα παιδιά των αγροτών μας.

Όλα αυτά απαιτούν υποδομές και πρόγραμμα. Πριν από πέντε χρόνια, το γεωπονικό μας τμήμα είχε 6-7 άτομα. Τώρα απαρτίζεται από 25 άτομα. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας, σε νέα παιδιά, σε επιστήμονες, σε καινοτομία και σε έρευνα, η οποία είναι προσανατολισμένη στον αγρότη και στην αύξηση της παραγωγικότητάς του. Το μέλημά μας είναι να κρατήσουμε τους αγρότες στο επάγγελμα, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο αυτή την εποχή. Κι αυτό γιατί, πέρα από την έλλειψη εργατικών χεριών, υπάρχει η τάση για αστικοποίηση του πληθυσμού, κάτι που έχει καταγράψει, μεταξύ άλλων, και ο ΟΟΣΑ.

Προφανώς, για να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα, απαιτούνται και λύσεις σε κεντρικό επίπεδο. Εμείς, όμως, δεν περιμένουμε. Έχουμε καταρτίσει ένα σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων για βιομηχανικές υποδομές, οι οποίες θα στηρίξουν παραγωγούς που θα μπορούν να δουλεύουν βελτιστοποιημένα με υψηλές αποδόσεις.

Ως εταιρεία έχετε δώσει στο παρελθόν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι των βιολογικών. Εξακολουθείτε να πιστεύετε στην προοπτική τους;

Σαφώς και, μάλιστα, προσπαθούμε να τα αναπτύξουμε περαιτέρω. Στηρίζουμε πάρα πολύ τους παραγωγούς βιολογικών, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βοηθήσει στον βαθμό που θα έπρεπε. Η επιδότηση που έχει ανακοινωθεί ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτη, όμως δεν αρκεί για να αλλάξει το κλίμα. Το σημαντικό είναι να γίνουν βιολογικές ζώνες, κάτι που πιστεύουμε ότι θα δώσει άλλη ώθηση στον συγκεκριμένο κλάδο. Ως Μπάρμπα Στάθης, είμαστε πολύ αυστηροί στις αναλύσεις μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι προδιαγραφές. Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει ενδιαφέρον, εμείς στεκόμαστε αρωγοί, χρειάζεται όμως λίγο παραπάνω θάρρος και τόλμη από το υπουργείο για να απελευθερωθεί και να αξιοποιηθεί η δυναμική του.

Πώς ενσωματώνετε τις νέες τεχνολογίες στις καλλιεργητικές σας πρακτικές στο πλαίσιο της συμβολαιακής;

Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι στο κομμάτι αυτό είμαστε πρωτοπόροι. Πέρα από τη συνεχή εκπαίδευση και την εξέλιξη των παραγωγών μας μέσω των συνεργασιών που έχουμε οικοδομήσει με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προανέφερα, αναπτύσσουμε καινοτόμα προγράμματα που εστιάζουν στην έξυπνη γεωργία. Είναι ένα κομμάτι που έχει μέσα του πολλή τεχνητή νοημοσύνη και το επεκτείνουμε διαρκώς.

Σύντομα ξεκινάμε και φασματογραφικά με drones, ώστε να προλαβαίνουμε εγκαίρως οποιεσδήποτε προσβολές των φυτών και να έχουμε άμεση και έγκαιρη αντίδραση σε επίπεδο γεωπονικής φροντίδας.

Επίσης, υιοθετούμε τη ρομποτική ζιζανιοκτονία. Πρόκειται για μια τεχνολογία που είναι σε σχετικά πειραματικό στάδιο, όμως μας ενδιαφέρει πολύ και θέλουμε να τη στηρίξουμε, γιατί είναι εντελώς εστιασμένη και έχει ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Ποια είναι η πορεία των οικονομικών μεγεθών, αλλά και του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας τα τελευταία χρόνια;

Η εταιρεία μας είναι leader στην αγορά, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της 50χρονης διαδρομής της. Τα μερίδιά μας βελτιώνονται συνεχώς, όπως και τα οικονομικά μας αποτελέσματα. Την τελευταία πενταετία, οι πωλήσεις μας έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 30%, η κερδοφορία μας σε επίπεδο EBITDA κατά 40%-45%, ενώ η εργοστασιακή μας παραγωγή έχει, επίσης, αυξηθεί κατά 30%-35%. Επιπρόσθετα, οι όγκοι πωλήσεών μας είναι 30%-35% πάνω, κάτι που είναι συμβατό και με την αξία των πωλήσεών μας.

«Την τελευταία πενταετία οι εκτάσεις συμβολαιακής έχουν αυξηθεί 50%, φτάνοντας τα 32.000 στρέμματα. Στόχος μας μέσα στην επόμενη πενταετία είναι να τις διπλασιάσουμε, φτάνοντας τα 70.000 στρέμματα»

Η υγιής αυτή χρηματοοικονομική εικόνα έχει συνοδευτεί από παρεμβάσεις και καινοτόμες επενδύσεις για να βελτιώσουμε τα κόστη μας και να είμαστε πιο προσιτοί στον καταναλωτή. Μια τέτοια επένδυση είναι ο πλήρως αυτοματοποιημένος θάλαμος 10.500 παλετοθέσεων. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, πέρα από τα οικονομοτεχνικά του οφέλη, έχει επίσης έντονη κοινωνική, αλλά και περιβαλλοντική διάσταση.

Η κοινωνική πλευρά έχει να κάνει με την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων μας. Η περιβαλλοντική καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ανάγκες του σε ρεύμα περιορίζονται στο 35% ενός αντίστοιχου συμβατικού θαλάμου. Από αυτό, μάλιστα, το 40% καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουμε εγκαταστήσει στην οροφή της μονάδας.

Επομένως, μιλάμε για κατανάλωση ρεύματος που δεν ξεπερνά το 18%-20% ενός συμβατικού θαλάμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτύπωμα άνθρακα, το κοστολόγιό μας, την παραγωγικότητα και τα logistics. Αυτή η επένδυση ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ ήρθαν ως επιχορήγηση από το Πρόγραμμα 4.2.1 του ΥΠΑΑΤ στο οποίο εντάχθηκαν.

www.fb.com/giannoulakisphotography
https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Νέα σειρά γευμάτων τον Δεκέμβριο

Πώς εξελίσσεται η αγορά των καταψυγμένων λαχανικών και τι καινούργιο… μαγειρεύει η Μπάρμπα Στάθης;

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά τρέχει με έναν ρυθμό της τάξης του 5% ετησίως. Λόγω των συνθηκών, για φέτος και πιθανότατα και για την επόμενη χρονιά, διαφαίνεται μια τάση επιβράδυνσης, με το πρόσημο όμως να παραμένει θετικό. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας αναπτύσσονται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τα συμβατικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε σε εξέλιξη ένα εξαιρετικό πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης που μας οδηγεί στην επόμενη μέρα. Μια μέρα, η οποία θα είναι αρκετά διαφορετική. Οι νέοι εξελίσσονται, οι καταναλωτικές συνθήκες αλλάζουν, οι προτιμήσεις επίσης. Καρπός αυτού του προγράμματος είναι η νέα σειρά «Επιλέγουμε», που παρουσιάσαμε πρόσφατα και θα ακολουθήσει άλλη μια σειρά προϊόντων που θα λανσαριστεί τον Δεκέμβριο. Αυτό που μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή είναι ότι θα ακολουθεί τη λογική του γεύματος, εξασφαλίζοντας την πρακτικότητα και την ταχύτητα που απαιτεί ο σύγχρονος καταναλωτής χωρίς, φυσικά, καμία έκπτωση στην ποιότητα και στην ασφάλεια. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στις εξαγωγές λαχανικών, οι οποίες σήμερα αντιστοιχούν στο 10% του τζίρου μας και ήδη φέτος τρέχουν με ρυθμό 20%. Η αιχμή μας εκεί είναι φυσικά τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Θεωρώ ότι ο κλάδος των καταψυγμένων έχει ενδιαφέρον και προοπτική. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε οι αγρότες μας να συνεχίσουν να παράγουν αποτελεσματικά, να είναι και να παραμένουν κερδοφόροι και να βλέπουν μέλλον στο επάγγελμά τους, ώστε να επωφεληθούν και οι ίδιοι από αυτή την προοπτική.


Πριν από δύο χρόνια περίπου άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Vivartia Συμμετοχών, μέλος της οποίας είναι και η Μπάρμπα Στάθης, καθώς πέρασε στον έλεγχο της CVC Capital. Πώς επέδρασε αυτή η αλλαγή στη στρατηγική της εταιρείας;

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου έναν μέτοχο που είναι δυνατός, αντιλαμβάνεται το αντικείμενο και μπορεί να σε στηρίξει. Ένας τέτοιος μέτοχος, ο οποίος κατανοεί τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία της δραστηριότητάς μας, μπορεί να απελευθερώσει καινούργιες δυνάμεις και να ενισχύσει τη δυναμική που ήδη έχει η Μπάρμπα Στάθης.

Επομένως, μόνο θετικά μπορώ να σχολιάσω αυτή την αλλαγή και νομίζω ότι τα οφέλη της αποτυπώνονται τόσο στις σημαντικές διαρθρωτικές κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όσο και στα βήματα που θα ακολουθήσουν.