Στήριξη ζητούν οι ελαιοτριβείς και σε Πελοπόννησο και Κέρκυρα

Τη στήριξη τους ζητούν οι ελαιοτριβείς της Κέρκυρας μετά τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το λόγο αυτό διοργανώνουν συγκέντρωση το πρωί της Παρασκευής 21/10 στις 11.00 στο Επιμελητήριο με καλεσμένους όλους τους τοπικούς βουλευτές και τις τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελαιοτριβαίων Σωκράτης Κρητικός μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ τόνισε ότι “είναι επόμενο, μετά τις μεγάλες αυξήσεις της ενέργειας, να αυξηθούν και οι τιμές στα ελαιοτριβεία γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ασύμφορη την παραγωγή ελαιολάδου.” Οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τους ελαιώνες ακόμα περισσότερο από ότι συμβαίνει σήμερα, τονίζει χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας  δεν στηρίζεται από κανέναν. Θέτει δε το ερώτημα για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του ελαιολάδου φέτος και πόσο θα μετακυλήσει στην τιμή λιανικής το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Να στηριχθούν τα ελαιοτριβεία ζητά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων και την εξίσωση της επιδότησης του ρεύματος με άλλους κλάδους της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας, ζητά, με επιστολή του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Η επιστολή προωθήθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:

«Το κόστος ανά τόνο παραγόμενου ελαιοκάρπου, για ένα ελαιοτριβείο, έχει εκτιναχθεί από 10 ευρώ που ήταν το 2019, σε 60 έως 680 ευρώ σήµερα, ανάλογα µε τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτοντας στα ανωτέρω και τα υπόλοιπα προβλήµατα, όπως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, τα υψηλά ηµερομίσθια και το κόστος παραγωγής – τόσο στο χωράφι, όσο και στο ελαιοτριβείο – ο κλάδος του ελαιολάδου, οδηγείται σε αδιέξοδο, µε σηµαντικότατες επιπτώσεις στην παραγωγή και προώθηση του βασικού µας προϊόντος, αλλά και στην τύχη των αγροτών και των επαγγελματιών».

Πηγή: ertnews.gr