Στο εξωτερικό φεύγει το 95% της παραγωγής μαύρης σταφίδας της Μεσσηνίας

Μοναδικός «εχθρός» το ενδεχόμενο μείωσης της καλλιέργειας

Τιμή προς 1,10 ευρώ για τη σταφίδα από την Παναιγιάλειο

Μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες είναι πλέον και στη Μεσσηνία η καλλιέργεια της μαύρης ή κορινθιακής σταφίδας. Η φετινή χρονιά υπολογίζεται ότι θα έχει ως απόδοση πάνω από 2.000 τόνους, χωρίς να υπολογιστεί η ζημιά που προκλήθηκε στους παραγωγούς με την πρόσφατη θεομηνία. Η άνοδος της τιμής της (έφτασε στα 0,90 λεπτά από 0,75 λεπτά που ήταν την περασμένη χρονιά), σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα, οδηγεί τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Κώστα Κατσούλη, να δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η σταφίδα είναι ένα προϊόν με πολύ καλή προοπτική, εάν ασχοληθούν όλοι σοβαρά και εκσυγχρονιστούν. Ήδη, έχει κατακτήσει πολλές χώρες με βασική αγορά την Αγγλία, αλλά κάθε χρόνο ανοίγουν νέες. Αυτές οι αγορές για να γίνουν περισσότερες πρέπει να κρατήσουμε την ποιότητα και την ποσότητα που απαιτείται».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη, το 95% της παραγωγής εξάγεται: «Η μαύρη σταφίδα δίνει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία, αφού το μεγαλύτερο μέρος της εξάγεται. Το κράτος πρέπει να στηρίξει αυτό το παραδοσιακό προϊόν από το οποίο έχει μόνο κέρδος», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ». Η μαύρη σταφίδα καλλιεργείται κυρίως στις επαρχίες Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πυλίας. Για τη σχετική μείωση που αρχίζει να καταγράφεται στην καλλιέργεια της σταφίδας, ο κ. Κατσούλης υπενθύμισε με νόημα πως η σταφίδα δίνει παραγωγή κάθε χρόνο, ενώ η ελιά δίνει μία φορά στα δύο χρόνια και πρόσθεσε: «Είναι ένα προϊόν που, μαζί με την επιδότηση, δίνει στον παραγωγό 800 ευρώ ανά στρέμμα. Πόσα και ποια άλλα προϊόντα έχουν τέτοια οικονομική απόδοση;». Η μείωση της παραγωγής, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταφίδα, αφού έτσι μπορεί να χάσει τις αγορές του εξωτερικού. Υπενθυμίζουμε ότι η μαύρη ή κορινθιακή σταφίδα, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, έχει, μεταξύ άλλων, και τις ακόλουθες ιδιότητες:

  • Στο εξωτερικό φεύγει το 95% της παραγωγής μαύρης σταφίδας της ΜεσσηνίαςΑντιοξειδωτική δράση (προστασία της LDL από οξείδωση – ελάττωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς – μείωση αθηρωματικής πλάκας – μείωση κινδύνου καρδιοπαθειών)
  • Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών)
  • Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση
  • Αγγειοδιασταλτική δράση διαμέσου της παραγωγής ενδοκυτταρικού ΝΟ
  • Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων)
  • Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος
  • Προστασία του DNA από ενδοκυτταρικές προσβολές