Στον πάτο οι τιμές για τσιπούρα και λαβράκι

Σε ρηχά νερά εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, με την υψηλή προσφορά, αλλά και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία, να πιέζουν με αμείωτη ένταση τις εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με το τελευταίο report του FAO Globefish, η τιμή για το ελληνικό λαβράκι μεσαίου μεγέθους στην ιταλική αγορά τον φετινό Μάιο, μήνα που παραδοσιακά η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται, ήταν στα 3,70 ευρώ/κιλό, δηλαδή 18% κάτω σε σχέση με τον Μάιο του 2018 και στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας. Μικρότερη, αλλά διόλου ασήμαντη, στο 4%, ήταν η πτώση που καταγράφηκε στην τσιπούρα, η οποία πωλούνταν κατά μέσο όρο στην Ιταλία στα 4,30 ευρώ/κιλό.

Με τις αυξημένες εξαγωγές της Ελλάδας και της Τουρκίας να καλύπτουν και με το παραπάνω τις μειωμένες ποσότητες από άλλες χώρες, ο FAO Globefish εκτιμά ότι η υπερπροσφορά θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ο οργανισμός σημειώνει, μάλιστα, ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να ανταγωνιστούν τους «γείτονες», οι οποίοι, ωστόσο, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, διατηρούν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.