Στοπ στις πλαστικές συσκευασίες σε 30 είδη βάζει η Γαλλία

Φρένο στην έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος στη Γαλλία, που από 1ης Ιανουαρίου βάζει απαγορευτικό στη χρήση πλαστικής συσκευασίας σε πάνω από 30 είδη οπωροκηπευτικών, επιθυμεί να βάλει η Freshfel Europe.

Η οργάνωση, μάλιστα, έχει ζητήσει και τη στήριξη των Βρυξελλών, μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε σε επιτρόπους και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν. Ο γαλλικός νόμος, που ψηφίστηκε στις 11 Οκτωβρίου, βασίζεται στην κοινοτική οδηγία 904/2019 για τη μείωση του αντικτύπου συγκεκριμένων πλαστικών στο περιβάλλον, αλλά πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα: Θέτει ως στόχο να καταργήσει το πλαστικό περιτύλιγμα σε όλα τα μη επεξεργασμένα νωπά προϊόντα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 και κάνει την αρχή από 1ης Ιανουαρίου 2022, καταργώντας το σε τουλάχιστον 30 φρούτα και λαχανικά -μεταξύ αυτών μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, ντομάτες, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μήλα, αχλάδια, μανταρίνια, πορτοκάλια, ακτινίδια, λάχανα κ.ά. Πέραν αυτού, απαγορεύεται και η χρήση μη βιοδιασπώμενης ετικέτας.

Οι παραβάτες και για τα δύο αδικήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ, αλλά και διετή φυλάκιση, ωστόσο προβλέπεται περίοδος χάριτος έξι μηνών σε λιανέμπορους και αλυσίδες, προκειμένου να πουλήσουν τις «επίμαχες» ποσότητες που έχουν προμηθευτεί, με την προϋπόθεση ότι έχουν εισαχθεί μέχρι το τέλος του έτους.